Hoe is de toren te behouden, te benutten en beleefbaar te maken?

Vervolg van de voorpagina

De subsidie is een aanvulling op de 3,4 miljoen euro die de provincie beschikbaar heeft voor de restauratie van Rijksmonumenten én op eigen middelen van de eigenaar. Wat het waterdicht maken van de toren gaat kosten, is op dit moment nog niet bekend.
Voor 2017 gaat een aanvraag uit het subsidiepotje van de provincie niet meer lukken. Dit omdat de aanvrager vóór maart 2017 een onderhoudsplan had moeten indienen. Dat is niet gebeurd. De Dorpsraad verwacht dat er in 2018 nieuwe mogelijkheden zijn. Als die worden benut zou de Dirkslandse watertoren eind volgend jaar waterdicht kunnen zijn en de eerste paren op deze unieke locatie kunnen trouwen. Wellicht is dan ook de eerste expositie een feit.
"Als het lukt, zou de Dorpsraad het beheer van de toren op zich kunnen nemen", zegt Leenders. "Er moeten dan goede afspraken worden gemaakt met de eigenaar over het gebruik van de toren en de eventuele revenuen."
Het belangrijkste is dat dat loze gebouw weer een functie krijgt. "Dit hoort bij het opdirken van Dirksland."

Behouden en benutten

De gemeente Goeree-Overflakkee ziet ook in dat leegstand een grote bedreiging vormt voor de instandhouding van het Rijksmonument. Daarom wil de gemeente met de Dorpsraad onderzoeken hoe de toren is te behouden, te benutten en beleefbaar te maken. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of de watertoren open te stellen is voor 'activiteiten voor de gemeenschap'. De gemeente denkt aan een interactief proces met de Dorpsraad en de bewoners van Dirksland. In januari 2018 zou de gemeenteraad dan een besluit moeten nemen.
Overigens is er ook vanuit 'private hoek' belangstelling getoond voor de watertoren. De gemeente laat de optie van verkoop open omdat ook een particulier goed in staat moet zijn om het bouwwerk in stand te houden. Volgens de gemeente is de staat van het Rijksmonument redelijk, maar is er wel sprake van enig achterstallig onderhoud.