Stichtingsvoorzitter Piet v.d. Ree bij voormalig raadhuis in Ooltgensplaat.
Stichtingsvoorzitter Piet v.d. Ree bij voormalig raadhuis in Ooltgensplaat. Foto:

Ontmoetingspunt Oostflakkee

Een persbericht van de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee kondigde vorige week deze heuglijke ontwikkeling al aan. Reden voor een bezoek aan de stichtingsvoorzitter die enthousiast een korte rondleiding presenteert in de ruimten van het nu nog verlaten en lege pand. Wij lopen door de vroegere burgemeesterskamer en het kleine vertrek van waaruit de secretaris zijn ambtenaren aanstuurde. Langs de balie waar burgers hun documenten aanvroegen en ophaalden. Kunnen ongestoord - dankzij de geopende kluisdeur - een kijkje nemen in de ruimte waar het archief van burgerzaken was ondergebracht. Stappen binnen in de zaal waar de gemeenteraad vergaderde. Zien de schouw waar stellig een heuse oude kachel straks weer culturele warmte zal uitstralen. Ondertussen vertelt Piet v.d. Ree met passie over het tijdperk van de ambachtsheren van St.Adolfsland. In verbeelding doemen schout en schepen voor je op.

Door Jaap Ruizeveld

Uitdaging

Terug in de septemberdagen van 2017. Vier eeuwen na de bouwstart. "Voor ons ligt hier een uitdaging. Het is een groot project. Er moet veel gebeuren om het monumentale pand weer allure en aantrekkingskracht te geven. We zullen enerzijds in de komende maanden zorgvuldig een Plan van Aanpak opstellen. Renovatieprojecten benoemen. Dat toetsen aan Monumentenzorg. Anderzijds gelijktijdig de financiƫle mogelijkheden koppelen. Kan het binnen het ons beschikbare budget?". Een opsteker is het zeker dat vanuit de lokale bevolking positieve signalen klinken over de genomen stappen om het pand te behouden. Die waren alleen mogelijk dankzij de vorstelijke steun vanuit de Boedels Pieter Bigge en L.G. Dabbe", geeft Van de Ree aan.

Inventaris gered

"Onze stichting heeft onder andere als opdracht het cultureel erfgoed uit de voormalige gemeente Oostflakkee te bewaren. Daarvoor hebben wij ons ook bij dit oude raadhuis ingezet. Het heeft een flinke voorgeschiedenis. In 1999 kreeg de toenmalige raad van het college van b. en w. het voorstel om het pand in Ooltgensplaat te kopen. Voorwaarde was dat het gebruikt en in standgehouden moest worden overeenkomstig het karakter van het monumentale gebouw. Die garantie kwam er wel, maar in de jaren daarna tot 2005 kwam het project niet van de grond. Toen werd het pand voor 690.000 gulden verkocht aan de Rotterdamse makelaar mevrouw Van de Werf. Ook vanuit die insteek kwam er geen gewenste ontwikkeling. Pogingen tot herkoop lukten niet in die fase. Er kwam een tijdelijke exploitatie door de heer A.v.d.Vlist. In 2015 stopte deze activiteit. Onze stichting heeft toen de inventaris via opslag in bewaring gesteld. Zeg maar gered.

Contacten leggen

Het pand dreigde te verpieteren. In de eerste helft van dit jaar (2017) bleek de Rotterdamse makelaar toch bereid tot verkoop. Onze stichting heeft daar krachtig op ingezet en nu zijn wij officieel eigenaar. We gaan er keihard tegenaan om, zoals gezegd, plannen te ontwikkelen, functiemogelijkheden te onderzoeken en contacten te leggen om het oude raadhuis een bruisende culturele en maatschappelijke invulling te geven. Open Monumentendag 2018 zou een prachtige gelegenheid zijn om de deuren te heropenen, zegt Piet v.d. Ree. "De ruimten lenen zich prima voor bijeenkomsten en vergaderingen. Wij zullen geen concurrent zijn voor de exploitant van het Verenigingsgebouw. Wij richten op bijzondere tentoonstellingen, exposities en gastvrijheid bieden als startpunt voor excursies. Dat betekent dat wij contacten gaan leggen met het Watersnoodmuseum, met het Streekmuseum, met de vereniging De Motte en met de gemeente Goeree-Overflakkee. Geschiedenis en cultuur kunnen hier in het oostelijk deel van ons eiland, in Ooltgensplaat, tot representatieve uitingen leiden. Een sfeervolle locatie waar jaarlijks ook zo'n 20 huwelijken voltrokken kunnen worden"

Een droom

Er zijn veel meer mogelijkheden. Wat te denken van opstapplaats voor natuurexcursies. De stichtingsvoorzitter droomt al van het moment dat bijvoorbeeld het Waterpoort-pontje afmeert in het haventje en natuurliefhebbers vanuit het Raadhuispand, na het genot van koffie of een andere consumptie, aan boord gaan om van de nieuwe deltanatuur te genieten en te bestuderen. Dat onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer. Nu nog een droom maar het kan worden gerealiseerd. Als wij allen de schouders er onder zetten en wij de support krijgen van organisaties / instellingen en de onmisbare inzet van vrijwilligers, dan moet het lukken", vertrouwt Piet van de Ree.

Een kachel er bij en vanuit de schouw komt culturele warmte.