Afbeelding
Foto:

Haalbaarheidsonderzoek naar publieke functie watertoren

DIRKSLAND – De watertoren van Dirksland is een beeldbepalend gebouw, een Rijksmonument. Een functie heeft de toren al lang niet meer. De laatste bestemming was horeca, maar een lang leven was die niet beschoren. Momenteel is het met enige regelmaat mogelijk om te abseilen van het hoge pand, maar daar blijft het bij. De Dorpsraad van Dirksland wil daar graag verandering in brengen. De gemeente staat er niet onwelwillend tegenover en wil graag onderzoeken hoe de toren behouden en benut kan worden. Een haalbaarheidsonderzoek is aangekondigd.

Door Kees van Rixoort

"De watertoren is een gebouw met een zeker cachet, een icoon. Iedereen die op de N215 richting Dirksland rijdt ziet de toren van verre. Het is het eerste wat je ziet van ons dorp. De toren is in originele staat, niet verbouwd. Wij zeggen: doe er wat mee. Het zou een prima locatie zijn om te trouwen en om kunstenaars uit Dirksland en de omgeving te laten exposeren. Een vergadering houden zou ook nog kunnen", zegt Jan Leenders, voorzitter van de Dorpsraad.
Maar er moet wel wat gebeuren. De watertoren laat vocht door. Na een flinke bui kan het zo erg zijn dat de vloer op de begane grond bedekt is met een flinke laag water. Volgens de Dorpsraad is dit op te lossen door de buitenzijde van de toren te voorzien van een waterdichte coating.
Dat kost geld. De Dorpsraad heeft de gemeente, de eigenaar van de watertoren, gewezen op de mogelijkheid om extra subsidie te ontvangen. Het gaat om een door Provinciale Staten van Zuid-Holland beschikbaar gesteld bedrag van 650.000 euro voor de herbestemming van leegstaande Rijksmonumenten, met name voor maatregelen die de toegankelijkheid vergroten en bijdragen aan verduurzaming, zoals isolatie en klimaatverbetering. Dit in combinatie met een restauratie.

Lees verder op pagina 7