"Er is niet daadwerkelijk bestuurd..."

De betrokken dorpen worden onevenredig belast met de turbines en er is totaal geen draagvlak bij de bewoners.

Niet uitwisselbaar

Alvorens nog korte reacties te publiceren van de afzonderlijke politieke fracties, eerst de eindformulering van het college, zijn de wethouder Tollenaar. Hij stelde dat de commissie Mer in dit dossier richtinggevend is. " Wij hebben te maken met rijksbeleid. Dat is niet uitwisselbaar. De gemeente heeft de raadsmotie uitgevoerd. Geen extra locaties, hetgeen zou kunnen leiden tot het opplussen van het aantal MW. De windopgave is in de overeenkomst met de provincie terug gebracht van 300 naar 225 MW. De regie bij de uitvoering van het project is op grond van die afspraak bij de gemeente gebleven. De houding van de provincie in dit dossier is glashard. De portefeuillehouder gaf tenslotte aan dat het nog een hele inspanning geeft om de opdracht van 225 in 2020 ook gerealiseerd te hebben.

Zware wissel

Osinga (VVD) gaf aan dat zijn fractie op basis van de huidige informatie en gegevens verdeeld zal stemmen. Hij was blij dat door de inzet van de verantwoordelijk wethouder het uiteindelijk aantal te realiseren MW op het eiland kon worden teruggebracht naar 225. Er is gekeken naar alternatieven zoals langs de N59. Het blijkt niet haalbaar. Dat met de ontwikkeling van het Krammer-project en de nu in geding zijnde 6 turbines Battenoord een zware wissel wordt getrokken op de inwoners van Oude- en Nieuwe-Tonge is duidelijk.

Slechter scenario

Tuk (ChristenUnie) stelde dat deze fractie met tegenzin, maar om pragmatische reden, zich in het collegevoorstel kan vinden. Beseffend de zware belasting die de plaatsing van de zes turbines Battenoord - met in de nabijheid het complex Krammer - betekent voor de bewoners van Oude- en Nieuwe-Tonge. De provincie houdt vast aan de gemaakte afspraak. Evenals de SGP (Van Dam) eerder betoogde, geeft een nee-antwoord een slechter resultaat voor de bewoners. De initiatiefnemers zullen zich dan tot de provincie wenden met een aanvraag tot plaatsing van wellicht negen molens. Deze overheid zal die goedkeuring verlenen op grond van de vastgestelde structuurvisie. Een visie die ook werd geopperd door mevrouw Both (CDA). Er is in 2014 een zorgvuldig bestuurlijk traject doorlopen. Er is een motie uitgevoerd om een deel van de turbines te kunnen reduceren. De procedures zijn correct gevolgd. Helaas is het niet mogelijk om het gebied te vrijwaren (nul turbines).

Rupsje nooit genoeg

Heintjes (VKGO) zei dat als de raad binnenkort besluit tot de invulling van het onderhavige Battenoord-windpark er een zwarte bladzijde in de geschiedenis wordt geschreven. Onnodig, er zijn alternatieven aangedragen. Hij wees opnieuw naar plaatsingsmogelijkheden in het gebied tussen Stellendam en Middelharnis. Er is niet daadwerkelijk bestuurd. Er zijn afspraken gemaakt rond de provinciale opdracht die zeer nadelig zijn voor onze inwoners. Het gezegde 'rupsje nooit genoeg' doet hier opgeld. Al in 2014 hebben wij, bij de structuurvisie-behandeling, aangegeven tegen deze ontwikkeling te zijn", aldus Heintjes.

Bevoegdheid

Henk v.d. Meer (fractie v.d. Meer) gaf nu reeds aan zijn stem niet aan het collegevoorstel te zullen geven. Op oneigenlijke gronden wordt het onderwerp hier door de provincie doorgedrukt. Wat is de rechtsgeldigheid van de overeenkomst die tussen de gemeente (wethouder) en provincie is gesloten?. Het gaat om het veranderen van een bestemmingsplan en dat is een autonome bevoegdheid van de raad.

Woon-leefklimaat

Van Aphen (EVV) wees, aan de hand van een document Visie Ruimte en Mobiliteit en Programma Ruimte, op de tekst dat in principe vast wordt gehouden aan de door Provinciale Staten vastgestelde locaties. Echter als dat om technische of andere reden niet haalbaar zou zijn dan kunnen locaties die niet eerder zijn afgewezen, alsnog worden overwogen. Dit met aanpassing van de verordening. Het raadslid kon zich geheel niet vinden in het huidige collegevoorstel (zes turbines). De vraag moet worden gesteld of er nog een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ontstaat en het antwoord luidt : nee.

Niet acceptabel

Maliepaard (fractie Maliepaard) gaf opnieuw aan tegen het voorstel te zijn. De provincie heeft een te grote hoeveelheid te realiseren MW met windturbines aan het eiland toebedeeld en die komen in te grote mate op het oostelijk deel van de gemeente te staan. Kijkend ook naar de Krammer-turbines op zichtafstand is deze plaatsing van de zes turbines in Battenoord voor de bewoners van de dorpen daar niet acceptabel. Het raadslid zette vraagtekens bij de inhoud van de regierol waarmee de gemeente schermt.