Bouw Windturbines aan de Krammer. Wim van Vossen Fotografie
Bouw Windturbines aan de Krammer. Wim van Vossen Fotografie Wim van Vossen Fotografie

Windpark Battenoord zorgt voor emoties

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het moment van besluitvorming over het zeer omstreden onderwerp Windlocatie Battenoord nadert. In een emotioneel raadsdebat werd, zoals uitvoerig gemeld in onze abonnee-editie van vrijdag, in de oordeelfase geworsteld met het collegevoorstel tot vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan / plaatsing van zes windturbines. Reacties van SGP (Van Dam) en PvdA (Eijkenduyn) hierop hebben wij verwoord en geven die kort samengevat nog aan. Belangrijk is de aangekondigde motie van de vier coalitiepartijen (ChristenUnie, SGP, CDA en VVD) die in de vergadering van 28 september aan de orde komt.

Door Jaap Ruizeveld

In de motie wordt het college gevraagd de herziening van de gemeentelijke structuurvisie, waarin de begrenzing van de windlocatie Battenoord wordt aangepast aan de plaatsing van maximaal 6 windturbines, voor te bereiden en aan de raad voor te leggen. Daarnaast aan Gedeputeerde staten van Zuid-Holland te verzoeken de begrenzing van de deze windlocatie, in de provinciale beleidsstukken Visie en Verordening Ruimte en Mobiliteit ook aan te passen aan maximaal de 6 te plaatsen windturbines.

Schoorvoetend

Schoorvoetend zal de SGP besluiten in te stemmen met het collegevoorstel omdat, zo stelde Van Dam, een nee-antwoord vergaande consequenties zal hebben voor de inwoners in de aangrenzende woonkernen (Oude- en Nieuwe-Tonge), waarschijnlijk 9 in plaats van 6 turbines. Die verantwoordelijkheid kunnen en willen wij niet nemen, stelt de SGP. Namens de PvdA gaf Eijkenduijn aan tegen de uitbreiding van het windpark te zijn. Er zijn alternatieve stroomproductie en locaties om de 225 MW-opgave in te vullen.

Lees verder op pagina 11