Afbeelding
Foto:

Wereldwinkel: op een eerlijke manier armoe verminderen

MIDDELHARNIS – "De Wereldwinkel kent u als de plek in Middelharnis waar je altijd een bijzonder cadeau vindt." Aan het woord is Yonne Mous, voorzitter van Wereldwinkel Goeree-Overflakkee. "Wereldwinkel Nederland is op het moment helaas wat negatief in het nieuws, door een langlopend probleem met een bedrijf waarmee zij in het verleden in zee zijn gegaan om cadeaubonnen te kunnen aanbieden. Door mismanagement in het landelijke bestuur zijn er beslissingen genomen die niet meer terug te draaien waren. Met als gevolg dat De Wereldwinkels de cadeaubonnen niet meer konden verzilveren. Wereldwinkel Goeree-Overflakkee heeft in tegenstelling tot andere Wereldwinkels een soort 'goodiebag' gemaakt omdat ze de gedupeerde klanten toch tegemoet wilde komen. Wereldwinkel Goeree-Overflakkee vond het heel vervelend dat de cadeaubonnen niet konden worden ingenomen. Hadden we dat wel gedaan, dan waren we financieel in zwaar water terecht gekomen. Gelukkig ondervinden we hiervoor begrip van onze klanten en we zijn hen daarvoor dan ook ontzettend dankbaar."
"Maar door deze affaire zou je bijna vergeten waar de Wereldwinkel voor staat. Achter de schermen doet de Wereldwinkel namelijk veel meer dan cadeaus verkopen. Ooit zijn de Wereldwinkels begonnen als een actiegroep die de wereld wilde veranderen. De mensen die deelnamen aan deze acties deelden rietsuiker uit om een gesprek te kunnen beginnen met de mensen op straat. Eenmaal met hen in gesprek vertelden zij hoe oneerlijk de wereldhandel in elkaar zat en nog steeds zit. De beste manier om te veranderen is door zelf te laten zien dat handel ook eerlijk kan; volgens de principes van Fairtrade. De Wereldwinkels, volledig gerund door vrijwilligers, zijn een plek waar eerlijk verhandelde cadeaus de weg naar een Nederlandse huiskamer vinden. Maar voordat dit cadeau in de winkel ligt, is er veel gebeurd. De weg ernaar toe begint immers met de man of vrouw in bijvoorbeeld Kenia, Bangladesh of Ecuador, met het lef een exportbedrijfje te beginnen op een plek waar ondernemen helemaal niet zo vanzelfsprekend is, en zonder stimulatie van start-ups of crowd-funding zoals wij in het Westen kennen. Maar met de bedoeling een eigen inkomen te verdienen door mooie spullen te maken en die te verkopen. Dit soort mensen willen wij verder helpen, want wij geloven dat je armoede kunt verminderen door te handelen. Maar dan wel op een eerlijke manier. Wij vinden dat de makers van onze cadeaus recht hebben op gezonde en veilige productieomstandigheden en op een fatsoenlijke beloning."
De Wereldwinkel in Middelharnis heeft mooie kleurrijke manden ingekocht, gemaakt van oude sari's. Prokritee is een onafhankelijke overkoepelende organisatie in Bangladesh die zorgt voor banen voor de arme vrouwen op het platteland. Zij werken in een schone en veilige omgeving. Door trainingen die zij krijgen wordt de handwerkkunst bevorderd en krijgen de vrouwen meer zelfvertrouwen. Zij krijgen een eerlijke prijs voor hun producten zodat zij hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Prokritee stimuleert dat de vrouwen zelfvoorzienend worden, zodat zij eventueel een eigen bedrijfje kunnen beginnen op het platteland en zo anderen weer kunnen helpen."