Ester Griffioen en Petra Keijzer met beider honden. Foto: Hans Villerius
Ester Griffioen en Petra Keijzer met beider honden. Foto: Hans Villerius Foto:

In de weer voor een beter hondenleven

MIDDELHARNIS – Wat Ester Griffioen betreft wordt het een supergeslaagde actie! Alleen heeft ze er wel anderen bij nodig, dankzij wie de actie pas echt slagen kan. De inwoonster van Middelharnis is hondenliefhebber in hart en ziel en zou graag voor een speciale groep honden iets extra's willen doen, in de aanloop naar Dierendag, 4 oktober. Graag vertelt ze meer over het idee dat ze heeft uitgedacht.

Door Hans Villerius

Liefde voor honden had Ester als klein meisje al. Zolang ze nog bij haar ouders thuis woonde hoefde ze er alleen niet over te beginnen. "Als je een eigen huis hebt, neem je er maar een", kreeg ze dan al gauw te horen. En dat deed ze ook. Zodra ze het ouderlijk huis uit was, kwam er een hond. In de jaren die volgden heeft Ester het niet altijd makkelijk gehad. "Waar ik meer dan eens door mensen pijnlijk werd teleurgesteld, ging ik steeds meer van m'n dieren houden. Een hond blijft je altijd trouw, onvoorwaardelijk. Ze voelen het zo haarfijn aan wanneer er iets is. Ze geven je dan merkbaar liefde, komen tegen je aan liggen en komen je dan gewoon troosten." Naast haar hond heeft ze hamsters, twee poezen en een aquarium. In het verleden heeft ze een paard gehad. En ook in haar werk draait het om dieren: ze is werkzaam bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam. De liefde voor dieren zit er bij Ester dan ook diep in.
Bij A Seal is Petra Keijzer collega van Ester. Ook zij is een dierenvriendin. Ze trok niet naar honden, maar naar poezen. Maar dat veranderde toen haar kinderen groter werden en Petra zelf geen werk meer had. Hele dagen in huis zitten vond ze niets, maar de aanschaf van een hond zou daar vast verandering in brengen, dus kwam er een hond. Momenteel heeft ze er zelfs twee, die allebei via stichting Hondenzorg en Welzijn bij haar in huis zijn gekomen.

Honden Welzijn

Stichting Hondenzorg en Welzijn, gevestigd in Voorburg, ontfermt zich over honden in nood, zoals zwerfhonden of mishandelde honden. Voor deze dieren wil stichting Hondenzorg en Welzijn een veilige, warme plek zijn waar ze weer voldoende voeding, (medische) zorg en aandacht krijgen. Ook bemiddelt de stichting wanneer honden uit huis geplaatst moeten worden en er een nieuw veilig onderkomen voor ze gevonden moet worden. De stichting werkt samen met verschillende instanties en verenigingen en verleent zelfs hulp aan asielen in het buitenland, voor honden die daar een erbarmelijk bestaan hebben, daar opgevangen en verzorgd worden, en waarvoor in Nederland goede baasjes worden gezocht. Veel werk, dat allemaal door vrijwilligers wordt gedaan.
Eén van die vrijwilligers is Petra, die al langer actief is voor stichting Hondenzorg en Welzijn. Ze legt huisbezoeken af om te checken of gezinnen die via stichting Honden Welzijn een hond in huis op willen nemen daarvoor ook geschikt zijn, zodat de viervoeters na hun herstelperiode niet weer in een vervelende situatie terechtkomen. Via Petra is ook Ester met stichting Hondenzorg en Welzijn in aanraking gekomen en ook zij zet zich er als vrijwilliger voor in. Zij begeleidt honden tijdens hun vlucht naar Nederland, sluist ze door de douanes heen en zorgt dat de dieren op de plaats van bestemming aankomen. Ook gaat ze binnenkort huisbezoeken voor haar rekening nemen.

Hartverscheurend

Bij Ester kwam het idee op om in de aanloop naar Dierendag een leuke actie op te zetten voor honderden honden die als verschoppeling in een asiel in Spanje verblijven. Met het lot van deze dieren bewogen vertelt ze daar meer over. "De honden die via stichting Hondenzorg en Welzijn in Nederland een betere toekomst krijgen, komen in hoofdzaak uit Spanje vandaan. Daar hebben honden een erbarmelijk bestaan, echt in- en intriest. Een hond is daar niet meer dan een wegwerpartikel. Een pup wordt eventjes leuk gevonden, als speeltje voor de kinderen. Maar daarna worden honden gedumpt, soms letterlijk weggeschopt. De rest van hun leven lijden ze een jammerlijk bestaan, zwervend, uitgehongerd, ziek, vertrapt, angstig, hartverscheurend dierenleed, in één woord schrijnend als je 't eenmaal hebt gezien. In Spanje zijn er van overheidswege wel asielen om ze op te vangen, maar honden waaraan teveel werk blijkt worden al gauw vergast. In wezen zijn die asielen dodingsstations. Dode hondenlichamen worden niet opgeruimd maar liggen midden tussen de levende dieren. Afzichtelijke taferelen in die horrorasielen… Enkele asielen zijn er in Spanje waar het anders eraan toegaat. Aan één van die, in Amposta, aan de Spaanse oostkust, onder Barcelona, is stichting Hondenzorg en Welzijn verbonden. De dieren die hier terechtkomen, hetzij doordat ze gebracht worden hetzij doordat ze gevonden worden, worden opgevangen met als doel een goede verzorging en herstel, om vervolgens een goed onderkomen voor ze te vinden. In Nederland onder andere via stichting Hondenzorg en Welzijn. De opvang en verzorging in het asiel te Barcelona is ook geheel in handen van vrijwilligers, dierenartsen verrichten er tegen zeer gereduceerd tarief hun werkzaamheden voor en de vluchten waarmee gerevalideerde honden van Spanje naar Nederland komen, worden door de vliegmaatschappij gesponsord. Honden die het asiel weer verlaten, zijn gegarandeerd gezond en zo ver hersteld en (her)opgevoed dat ze (weer) bij een baasje in huis kunnen. Via stichting Hondenzorg en Welzijn kunnen mensen in Nederland zich aanmelden als adoptant van zo'n hond. Zodra het dier per vliegtuig in Nederland aankomt, kunnen ze hun nieuwe vriend op het vliegveld ophalen. Voor honden waar geen adoptant voor is, gaat stichting Hondenzorg en Welzijn actief op zoek naar geschikte opvanggezinnen." Vandaar ook de huisbezoeken die Petra, en binnenkort ook Ester, voor stichting Hondenzorg en Welzijn doet. Zo zijn ook de honden van Petra en van Ester bij hen terechtgekomen. En doordat de twee dames niet alleen collega's maar ook vriendinnen zijn en regelmatig met hun honden bij elkaar komen, kunnen de viervoeters ook uitstekend met elkaar overweg.

Dierendag

Welnu, voor de honden die nog in het asiel in Barcelona verblijven, waar ze vanwege de kosten alleen het hoognodige kunnen krijgen, lijkt Ester het een prachtig idee om, met Dierendag in aantocht, een actie te starten waarbij iedereen wordt uitgenodigd bij het boodschappen doen iets aardigs voor een hond mee te nemen, deze spullen bij haar af te geven, waarna zij alles inlevert bij stichting Hondenzorg en Welzijn, die er vervolgens voor zorgt dat al dat leuks onder de asielhonden in Barcelona wordt verdeeld. Daar worden er foto's en filmpjes van gemaakt, zodat naderhand te zien is hoe blij de arme dieren daar zijn met dit simpele gebaar vanaf Goeree-Overflakkee.
Vandaar de uitnodiging van Ester om in verband met Dierendag eens aan de asielstakkers in Spanje te denken en voor hen een aardigheidje mee te brengen. "Nee, dat gaat helemaal niet om dure dingen", benadrukt ze. "Voor nog geen euro heb je al leuke dingen." Wie het ook leuk lijkt om aan Esters actie bij te dragen, kan spullen bij haar thuis afgeven, liefst voor 29 september a.s. "Meestal is er wel iemand thuis om het aan te nemen. En anders kan het gewoon even aan de deurknop worden gehangen", geeft ze aan. Het adres is Prins Bernhardlaan 45 te Middelharnis. Telefoon: 06 23931069.