Afbeelding
Foto:

Zonneveld Van Pallandtpolder krijgt nu groen licht van raad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Omdat de VVD bij mondde van Rein Osinga in de raadsvergadering van 31 augustus uitstel vroeg (voor intern nader fractieberaad) van besluitvorming over het zonneveld Van Pallandtpolder, kwam dit punt donderdag opnieuw op de agenda. Het betrof het voorstel om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het realiseren van een zonneveld, batterijopslag, transformatorstation en meetmast aldaar. Eind mei kreeg het college van b. en w. een aanvraag omgevingsvergunning van ENW Duurzame Energie B.V.

Door Jaap Ruizeveld

Het college is bevoegd gezag maar alvorens een beslissing te kunnen nemen moet zij wel een verklaring van geen bedenkingen van de raad hiervoor ontvangen. Die verklaring kwam er nu wel. Van Alphen (EVV) gaf in een stemverklaring aan tegen te zijn. Eerder sprak hij al over een merkwaardige gang van zaken omdat de houding van de Provincie op dit dossier in strijd zou zijn met de eigen regelgeving. Er was voorafgaand aan de vergadering door het college extra informatie verstrekt over het onderwerp. Dit naar aanleiding van schriftelijke vragen van de fractie Eiland van Vrijheid en Van der Meer respectievelijk Van Alphen en Van der Meer. Gemeld is dat in de anterieure overeenkomst aansluiting is gezocht bij de provinciale bepalingen ten aanzien van een experiment. Er is dus geen maximale termijn verbonden aan het projectexperiment. Wel is opgenomen dat de initiatiefnemer na buiten-bedrijfsstelling van het zonneveld de locatie in de originele staat moet herstellen.

Innovatief project

Afgezien van de discussie rondom de experimentele status van dit project, geeft het college aan dat dit project, een combinatie van windenergie, zonne-energie en opslag, juist een innovatief project is dat past bij de duurzaamheidsambities van de gemeente. Bovendien is door vooraf voor de gehele polder een landschappelijk raamwerk op te stellen en de omgeving te betrekken bij de planvorming een zorgvuldig voorbereidingstraject doorlopen. Ook is nog eens verwezen naar de Provinciale insteek bij dit onderwerp. Voor de ontwikkeling van het zonneveld c.s. wordt op verzoek van Nuon experimenteerruimte geboden. De Provincie dient geen zienswijze in op de omgevingsvergunning omdat het ingediende plan overeenkomstig de gemaakte afspraken is.