Hergebruik afvalstoffen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het aantal ingezamelde kilo's e-waste (apparaten die na gebruik goed kunnen worden gerecycled) lag op Goeree-Overflakkee in 2016 lager dan bij gemeenten in dezelfde stedelijkheidsklasse.

Door Jaap Ruizeveld

Gemiddeld ingezameld per inwoner in kilo's 4,2 tegenover 4,5. Daarentegen ligt het percentage materiaalhergebruik van e-waste in 2016 voor de gemeente op 79 (landelijke doelstelling 45%). Dit resultaat is mede te danken aan het lidmaatschap dat de gemeente afsloot met Wecycle, waardoor men kon meeprofiteren van landelijke acties.

Deze informatie geeft het college van b. en w. aan de CDA-raadsfractie die over dit onderwerp schriftelijke vragen stelde, naar aanleiding van benchmarkcijfers. De fractie stelt veel waarde te hechten om via de weg van recycling een bijdrage te leveren aan het hergebruik van afvalstoffen en het restafval te reduceren, Het college geeft aan dat er in het Afvalbeleidsplan dat loopt tot 2020 diverse maatregelen staan om meer kilo's gescheiden afvalstromen en e-waste in te zamelen. Eén van die maatregelen is voor bewoners de mogelijkheid om de producten gratis aan te bieden op de milieustraten. In de raadsvergadering vroeg mevrouw Both nog aandacht voor het feit dat ook handelaren de e-waste producten inzamelen en dat op het gebied van de recycling de Europese regels verscherpt worden. De wethouder was hiervan op de hoogte.