Het eerste biertje uit de gerestaureerde tap. Foto: Jaap Reedijk
Het eerste biertje uit de gerestaureerde tap. Foto: Jaap Reedijk Foto: Jaap Reedijk

Bier vloeit na halve eeuw weer uit de tap van Dana

SOMMELSDIJK – En weer was het feest in het proeflokaal van Solaes. Nu namen de initiatiefnemers van dit Flakkeese bier en het bestuur van SMB (Stichting Sociaal Maatschappelijke Belangen) de gerestaureerde bierpomp in gebruik. Uit de porseleinen tap, een prachtig nostalgisch object dat nu een Solaes-mannetje torst, is zeker vijftig jaar geen bier gevloeid.

Door Kees van Rixoort

Het proeflokaal is gevestigd in het voormalige café Dana. Dana gebruikte de bierpomp niet, in ieder geval niet in de latere jaren toen ze alleen bier uit flesjes serveerde. Toen ze stopte, nam SMB het pandje aan de Oostdijk in Sommelsdijk over en vestigde er het stichtingskantoor. "De tap hebben we opgeborgen en toen de restauratie van De Doele achter de rug was, op de zolder van De Doele gelegd", vertelt Leen van Nimwegen van SMB. De stichting verhuisde het kantoor vervolgens naar De Doele en verhuurde het voormalige café tijdelijk aan een yogastudio.

Maar de pomp is nu dus weer terug, en nog netjes gerestaureerd ook: uit de binnenzijde is het gips verwijderd, evenals de breuklijnen aan de buitenzijde. De verdwenen breuklijnen zijn ook bijgekleurd. Aan de terugkeer van het fraaie zuiltje naar het proeflokaal gaat een geschiedenis van toevalligheden vooraf.

Ten eerste: mensen van SMB ontmoetten de initiatiefnemers van Solaes omdat ze allebei betrokken zijn bij de restauratie van de MD10. Daar ontstond gelijkgezindheid omtrent de gewenste stichting van een brouwerij. De SMB-bestuurders hadden het tijdens een uitje in Noord-Frankrijk onderling weleens gehad over die goede oude tijd dat Sommelsdijk nog brouwerijen had. Wat zou het mooi zijn als… Het idee bleef hangen, tot ze bij de tewaterlating van de MD10 opeens oog in oog stonden met de mannen van Solaes.

Een tweede toevalligheid: een auto ramde het pand. De schade was zo groot dat de yogastudio op zoek ging naar een alternatieve locatie en de huur opzegde. Toen had SMB een leeg pand, een voormalig café nog wel, dat bij uitstek geschikt was voor een brouwerij annex proeflokaal. De stichting ondersteunde het initiatief graag, niet in de laatste plaats omdat het een zorgbrouwerij is en dus ook een sociale achtergrond heeft.

De brouwerij is alweer enige tijd in gebruik. Het Solaes-bier is populair en vloeit rijkelijk, ook in het proeflokaal, dat nu niet alleen een muur met foto's uit het Dana-tijdperk heeft, maar dus ook de porseleinen pomp, die – nog een toevalligheid – op de zolder van De Doele tevoorschijn kwam. SMB heeft de tap in bruikleen gegeven aan Solaes. Woensdag 13 september tapten Leen van Nimwegen en brouwer Jan-Willem Kramer er de eerste biertjes sinds een halve eeuw uit.