Afbeelding
Foto:

Openstelling vuurtoren misschien volgend jaar?

OUDDORP – Regelmatig berichtten wij in Eilanden-Nieuws over de plannen om de Ouddorpse vuurtoren toegankelijk te maken voor het publiek. Verwachtingen werden gewekt maar het officiële groene licht blijft uit.

Door Adri van der Laan

Begin dit jaar liet men weten dat de openstelling van de vuurtoren binnen enkele maanden zou zijn gerealiseerd en dat de recreanten en inwoners van de regio deze zomer in de toren terecht zouden kunnen. Maar tot nu toe bleef het stil rondom de plannen met deze vermeende toekomstige publiekstrekker.
Hoe zit het nu precies met de plannen rondom de opening van de Ouddorpse vuurtoren? Deze vraag legden we voor aan Bert Tuk van De Groene Specht Advies en Ontwikkeling, één van de initiatiefnemers van de openstelling van de toren. Hij vertelt dat de meeste voorbereidingen klaar zijn, maar dat het nu alleen nog maar wachten is op de toestemming van Rijkswaterstaat. En dat blijkt nog niet zo vlot te gaan. Bert Tuk legt uit dat er verschillende afdelingen van Rijkswaterstaat over de plannen moeten beslissen en dat geeft behoorlijke vertragingen. Eén dezer dagen hoopt men echter weer een stap verder te komen richting openstelling van de toren. Zonder concrete datums te noemen gaat hij er vanuit dat wellicht volgend voorjaar de toren geopend kan worden voor het publiek. "Het is jammer dat het langer duurt dan we gehoopt hadden, maar wat ons betreft is het niet op de lange baan geschoven". De initiatiefnemers wachten nu in spanning af op een reactie van Rijkswaterstaat.

Als alle formaliteiten zijn vervuld en de openstelling daar is, zal er in het karakteristieke gebouw aan de Groenedijk een mooi uitkijkpunt worden gerealiseerd. Ook zullen de ruimtes worden gevuld met exposities over de natuur, de streek en de historie. Verder is het de bedoeling dat de exploitatie van de toren in handen komt van de Stichting Goereese Gemeenschap, de organisatie die ook de Goereese toren in bezit heeft. Het personeel van de toren zal bestaan uit vrijwilligers van de Stichting Goereese Gemeenschap.