Moeder Marja van Pieter rijdt de winkel samen met kleindochter Misha open.
Moeder Marja van Pieter rijdt de winkel samen met kleindochter Misha open. Foto: Adri van der Laan

Goedereede heeft Spar Supermarkt

GOEDEREEDE – Het leek of gisteravond heel Goedereede was uitgelopen om de heropening van de supermarkt aan de Doelweg mee te maken. Het was dan ook onder grote belangstelling dat Klaas van Heest - van voorheen Onze Supermarkt – de sleutel overhandigde aan Pieter den Eerzamen de nieuwe uitbater van de, eveneens nieuwe, Spar Supermarkt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Voor de familie Van Heest bleek onlangs de tijd gekomen om een punt te zetten achter hun activiteiten in hun supermarkt aan de Doelweg. Men was op zoek gegaan naar iemand die de supermarkt over zou kunnen nemen. Eerst zocht men te ver want uiteindelijk bleek dat er iemand geïnteresseerd was die wel heel dichtbij woonde. De geboren Goereeër Pieter den Eerzamen leek het wel iets om een vernieuwde supermarkt over te nemen.

Dubbel gevoel

Voor Klaas van Heest en zijn familie was het een dubbel gevoel: aan de ene kant was er blijdschap omdat de supermarkt behouden kon blijven en dat een goede opvolger het stokje overnam. Anderzijds was er weemoed omdat er eind is gekomen aan een 'levenswerk' waarmee zijn vader al was begonnen. Eerst alleen de verkoop van melk 'langs de deur' later ging zijn vader – Frans – met een breder assortiment op pad en kreeg een eigen winkel in de Pieterstraat. Ten slotte werd Klaas eigenaar van de huidige supermarkt aan de Doelweg. In een korte toespraak voor de heropening van de winkel verzekerde Klaas dat dit een moeilijk moment was, maar dat hij blij was dat er in Pieter en Marjan den Eerzamen goede opvolgers zijn gevonden. Voor de deur van de Spar Supermarkt riep hij de verzamelde Goereeërs op "gebruik te maken van deze supermarkt", omdat dit de leefbaarheid van het stadje ten goede komt. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn vader – de bijna 90-jarige Frans van Heest die ook aanwezig was -, zijn gezin en zijn (oud)medewerkers te bedanken voor de goede tijd die er is geweest. "Een tijd van een lach en soms van een traan".
Zoon Klaas Jan van Heest opgegroeid in het gezin waar de winkel altijd centraal stond bedankt zijn ouders en in het bijzonder het personeel. Hij noemde Ella Lokker die al heel lang aan het bedrijf gebonden is geweest en ook in de Spar Supermarkt aanwezig blijft.

Dochtertje

Na een inspirerende toespraken van onder meer de vader van de nieuwe supermarkt eigenaar Kees den Eerzamen die verzekerde trots te zijn dat zijn zoon de uitbater van de Spar Supermarkt wordt en een kort dankwoord van Pieter zelf was het zover dat het dochtertje van Pieter en Marjan gezeten in een winkelwagentje de deur opende. De honderden Goereeërs kregen toen de gelegenheid om 'hun' winkel te bewonderen en de nieuwe eigenaar te feliciteren met de prachtige winkel.