Er komen volgens de plannen aan beide kanten van de N59 drie windmolens.
Er komen volgens de plannen aan beide kanten van de N59 drie windmolens. Foto:

8 vragen over windpark Battenoord

GOEREE-OVERFLAKKEE – Deze week buigt de gemeenteraad zich over het veelbesproken plan om windturbines te plaatsen tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Negen vragen en antwoorden over de kwestie.

1. Wat zijn de plannen?

Zes windturbines bouwen tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Drie aan beide kanten van de N59

2. Wat is de stand van zaken?

Donderdagavond staat windlocatie Battenoord op de agenda van de gemeenteraad. De raad wordt gevraagd om het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. Als de meerderheid van de raad daarmee instemt staat het licht op groen om de zes windturbines te bouwen.

3. Wat vinden de tegenstanders?

Tegenstanders vinden dat er in de omgeving van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge te veel windturbines komen. Momenteel zijn de eerste contouren van windpark Krammer zichtbaar. Rondom de Krammersluizen worden 34 windturbines gebouwd, die staan ruim drie kilometer van beide dorpen.

4. Wat zeggen de voorstanders?

Dat er rekening is gehouden met de wensen van de bewoners. Er stonden eerst acht turbines op de planning, daarvan zijn er twee geschrapt om bewoners tegemoet te komen. Daarnaast benadrukken voorstanders dat de turbines ongeveer 1300 meter van de bebouwde kom af staan, dat is meer dan wettelijk verplicht. Daarnaast wordt er jaarlijks ongeveer vijfduizend euro per turbine afgedragen aan het windfonds.

5. Is plaatsing langs de N59 een optie?

Bewoners kwamen met het alternatief om de molens langs de N59 te plaatsen ter hoogte van de Hellegatplaten. Wethouder Tollenaar heeft dit laten onderzoeken. De conclusie van de 'quickscan' is dat het hoogst onzeker is of er op die locatie windturbines gerealiseerd kunnen worden.

6. Zijn er andere alternatieve locaties?

Tegenstanders noemen verschillende alternatieve locaties. Het merendeel van deze locaties moet nog wel onderzocht worden, pas dan is zeker of ze echt in aanmerking komen voor de plaatsing van windturbines. Dat is een langdurig proces. Het is niet zo dat de windturbines binnen een paar weken of maanden op een andere plek gebouwd kunnen worden.

7. Wat als de gemeenteraad 'ja' zegt?

Dan gaan de betrokken partijen (Eneco, Deltawind en Peijnenburg) aan de slag met de voorbereidingen om de windturbines te bouwen. De tegenstanders zouden naar de rechter kunnen stappen om bezwaar te maken.

8. Wat als de gemeenteraad 'nee' zegt?

Dan verstrekt de gemeente geen vergunning voor de realisatie van de windturbines. Maar het is niet uitgesloten dat de turbines er dan alsnog komen, want de provincie Zuid Holland kan het besluit van de gemeente(raad) 'overrulen'. De provincie kan besluiten om na een 'nee' van de gemeente alsnog toestemming te geven om windturbines te plaatsen. De gemeente heeft dan geen zeggenschap meer over de plannen.