Afbeelding
Foto:

Afzien tijdens de GO-Classic

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naast de vele activiteiten die in de regio werden gehouden stond het centrum van Middelharnis zaterdag in het teken van de wielersport, want de vijfde GO-Classic werd verreden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het weer zat de organisatie en de deelnemers aan de GO-Classic niet mee. Na een natte vrijdag was ook een buiige zaterdag voorspeld en daarom waren er maar 600 inschrijvingen. Dit was een behoorlijk aantal minder deelnemers dan de vorige editie toen ruim 1000 deelnemers bij de start verschenen.

Rotary

GO-Classic is een initiatief van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee, in samenwerking met de Leontien Foundation van oud-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel. Deze sportvrouw zou ook medewerking geven aan de GO-Classic van zaterdag. Maar vanwege publicaties in de pers moest zij deze keer verstek laten gaan. Aan Renata Brabander, directeur van hoofdsponsor Rabobank Het Haringvliet was de eer om het startschot te geven. Dit gebeurde nadat de deelnemers zich hadden ingeschreven in de locatie Schoolstraat van het Edu Delta College. Hier kreeg men ook een ontbijt aangeboden.

Voedselbank

Bij de voorbereidingen van het evenement had de organisatie natuurlijk rekening gehouden met een minstens even grote opkomst als vorig jaar. Daarom was er nu veel eten over, dat gelukkig aan de Voedselbank kon worden geschonken. Toch vielen de weersomstandigheden in de middag mee, alleen kregen de deelnemers in de ochtenduren wel een flinke bui over zich heen "en daarmee was dit de barste toch ooit", verzekert Jan Verhage van het organiserend comité. Maar ondanks de weersomstandigheden is de tocht goed verlopen en werd het uiteindelijk, eveneens volgens Verhage, toch een "hele keurige editie".

Nu velen zich hadden afgemeld bleven "de kanjers over" en daar had organisatie veel waardering voor. Het viel op dat er veel banden lek werden gereden. Jan Verhage legt uit dat dit kwam omdat juist op de fietspaden langs de buitendijken van het eiland door de regen de kleine steentjes los kwamen te liggen. Deze steentjes zijn scherp. Lekke banden zijn dan het gevolg. Sommigen moesten na drie lekke banden toch in de bezemwagen plaatsnemen. De mobiele fietsenmaker in Herkingen had zijn handen vol en was aan het eind van de dag door al zijn banden heen.

Vooraf heeft de organisatie er alles aan gedaan om het parcours van de verschillende afstanden goed schoon te maken door enkele keren te vegen. De gevreesde valpartijen beleven uit. Voor zover bekend waren er maar twee kleine valpartijtjes. Het was mede daardoor dat het organisatiecomité tevreden terug kon kijken op deze vijfde editie van de GO-Classic. De zesde editie wordt gehouden op zaterdag 8 september 2018.

Afbeelding
Afbeelding