Afbeelding
Foto:

'Flakkees erfgoed is het waard om landelijk te etaleren'

ACHTHUIZEN – Goeree-Overflakkee heeft veel cultuurhistorisch erfgoed te bieden, en dat verdient bredere aandacht in de rest van het land. Voor wethouder Gerrit de Jong is dat reden genoeg om te pogen Goeree-Overflakkee tijdens Open Monumentendag 2019 in de landelijke schijnwerpers te zetten.

Door Kees van Rixoort

Dat maakte de wethouder zaterdag 9 september bekend tijdens de officiële opening van Open Monumentendag 2017. "Wat wij hier op Goeree-Overflakkee aan mooi erfgoed hebben is het waard om breder te etaleren. We willen ons eiland leidend maken met het oog op Open Monumentendag 2019, bijvoorbeeld wat betreft het thema, en zullen dat idee neerleggen bij de landelijke commissie die deze dag organiseert. Zo kunnen we ons erfgoed nog meer uitventen en een groter podium bieden", aldus De Jong. Wie weet vindt de landelijke opening van Open Monumentendag dan wel plaats in het dan gerestaureerde raadhuis van Ooltgensplaat…

Tijdens de opening van 2017, die plaatsvond op de Ouwe Stee van de familie Ras, benadrukte de wethouder ook dat cultuureducatie voor de jeugd van groot belang is. "Om de liefde voor het erfgoed door te geven."

De opening werd opgeluisterd door een groot gezelschap in streekdracht. Een flink aandeel kwam voor rekening van de familie Guijt, die met drie generaties vertegenwoordigd was. Hans Bruggeman van Sociëteit Rethorica vertelde over de geschiedenis van de stee aan de Schaapsweg (gebouwd in de achttiende eeuw en in 1970 uitgeroepen tot Rijksmonument), het landschap en overige historisch waardevolle boerderijen op Goeree-Overflakkee. Vanuit Stad aan 't Haringvliet was er muziek en de Ouwe Stee zelf was open voor bezichtiging. Smyrna op tafel, een bakelieten telefoon aan de muur, weckpotten in een kastje, een granieten aanrecht: echt een blik terug in de tijd.