Met Watersnoodambassadeur op stap in Stellendam, Oude- en Nieuwe-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE – Sinds kort leiden Watersnoodambassadeurs belangstellenden rond in Stellendam, Nieuwe-Tonge/Battenoord en Oude-Tonge, de dorpen die in 1953 het hardst zijn getroffen. Ook tijdens Open Monumentendag, zaterdag 9 september, was het mogelijk een wandeling te maken.

Door Kees van Rixoort

De Watersnoodambassadeurs hebben een cursus gevolgd om het verhaal over de Ramp goed over te brengen op een groep wandelende mensen. In totaal zijn er ongeveer vijftien ambassadeurs, verdeeld over de drie locaties. Een wandeling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

In Nieuwe-Tonge en Stellendam zijn de wandelingen niet helemaal nieuw. Nieuwe-Tonge in Bloei nam eerder al het initiatief om belangstellenden langs locaties die herinneren aan de Ramp te leiden. En in Stellendam waren er afgelopen zomer al rondleidingen door het dorp in samenwerking met Het Wapen van Stellendam.

Naast de wandelingen zoomen de gratis app 'Naar Toen' met bijbehorende boekjes en het magazine 'de Ramp op Goeree-Overflakkee, van toen naar nu' in op de Watersnood van 1953. Boekjes en magazine zijn te koop bij de VVV, het Streekmuseum en de bibliotheekvestigingen. In Stellendam en Ooltgensplaat zijn bovendien Kunstkruimelroutes te lopen, die ook voor kinderen interessant zijn. Een en ander is gerealiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en mogelijk gemaakt door onder andere de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Herinneren

Aanmelden voor een wandeling onder leiding van een Watersnoodambassadeur kan via de VVV Goeree-Overflakkee. "Het is een beetje moeilijk om hier promotie voor te maken", zegt Mirna Bogert van de VVV. "Het is belangrijk om te herdenken en te herinneren. Onze gasten hebben daar behoefte aan en ook aan informatie en verhalen over de Ramp. Geen sensatie, maar juist de persoonlijke verhalen die de Watersnoodambassadeurs kunnen vertellen."

Volgens Mirna Bogert is er behoefte aan die soort wandelingen met een gids. Ze ziet het ook aan de stadswandelingen door Goedereede, die al jaren een succes zijn, de populaire torenbeklimmingen in Ouddorp en de excursies naar de visafslag, die in het seizoen soms ruim veertig mensen trekken. Op 30 september is er ook voor het eerst een dorpswandeling door Sommelsdijk.

De wandelingen met Watersnoodambassadeur promoot de VVV door deze op te nemen in de activiteitenkalender en bekend te maken via de recreatiebedrijven. Er is ook een flyer in de maak. De wandelingen zijn interessant voor de bewoners van Goeree-Overflakkee, maar "zeker ook voor toeristen", aldus Mirna Bogert.

Autoroute

De VVV heeft vijftien jaar geleden, toen de vijftigste herdenking van de Ramp plaatsvond, een Watersnoodramp Autoroute uitgegeven. Daar was veel vraag naar, met als gevolg dat er geen exemplaar meer in voorraad is. Daarom gaat de VVV, met het oog op de vijfenzestigste herdenking in 2018, deze autoroute opnieuw uitgeven.