De schrijvers van het nieuwe jubileumboek schonken de eerste exemplaren ervan aan de auteurs van de vorige jubileumuitgave. Foto: Hans Villerius
De schrijvers van het nieuwe jubileumboek schonken de eerste exemplaren ervan aan de auteurs van de vorige jubileumuitgave. Foto: Hans Villerius Foto:

RGO staat stil bij honderdjarig bestaan

MIDDELHARNIS – Eén van de drie scholen voor voorgezet onderwijs op het eiland vierde vorige week haar eeuwfeest: Rijksscholengemeenschap Goeree-Overflakkee, in de volksmond meestal 'RGO' genoemd. In september 1917 gestart als Rijks Hoogere Burgerschool kon na honderd jaar erbij worden stilgestaan dat door alle veranderingen heen, en nu dus 'RGO' hetend, de school nog altijd bestaat en zelfs "springlevend is", zo viel te beluisteren tijdens de officiële jubileumbijeenkomst die vorige week vrijdagmiddag in de aula van het schoolgebouw werd gehouden.

Door Hans Villerius

Eerder in de week waren er speciale activiteiten voor de leerlingen, zaterdag was er een reünie voor oud-leerlingen en de bijeenkomst van vrijdagmiddag was alleen voor genodigden. Een samenzijn waarin een flink aantal sprekers het woord voerde, afgewisseld door een muzikaal intermezzo en cadeauoverhandigingen.

Investeren

Als eerste spreker verscheen rector Arie Covée achter de microfoon. Met het oog op de vorming van een nieuwe regering gaf hij aan dat die er goed aan zal doen om het spoor van de voormalige liberaal Thorbecke te volgen, namelijk flink in het onderwijs investeren. "Onmisbaar voor goed onderwijs, met de beste leraren, in een mooi gebouw en waar de leerling centraal staat!", aldus Covée.

Icoon

Namens de Raad van Toezicht prees voorzitter Stella Braber zich gelukkig met de RGO, die ze "een icoon op Goeree-Overflakkee voor goed onderwijs" noemde. "Een veilige omgeving voor leerlingen en een toekomstgerichte school, waar leerlingen met een open blik de wereld in leren kijken. Ik heb er alle vertrouwen in dat over nog eens honderd jaar de RGO er nog steeds is, in welke constellatie dan ook…"

Eenvoudig

Vervolgens was het Swier Garst, die als oud-leerling en inmiddels doorwinterd docent aan de RGO tal van persoonlijke herinneringen opdiepte uit zijn leven op deze school, om terugdenkend aan de toen nog weinig complexe tijd in onderwijsland met enige hoorbare weemoed vast te stellen: "hoe eenvoudig kan de wereld zijn…?"

Ontwikkelen

Na hem was het de ambitieuze leerling Vincent Kruit, uit het laatste atheneumleerjaar, die het heden en de toekomst schetste van de RGO. Daarbij prees hij zijn school als "plek waar je niet alleen kennis vergaart, maar waar ook je persoonlijkheid wordt ontwikkeld en waar je de kans krijgt nieuwe vaardigheden op te doen. Een school die motiveert en interesseert, en waar leerlingen ruimte krijgen hun mening te laten horen." Met het oog op de toekomst ziet hij de steeds verdergaande digitalisering binnen de school als heel positieve ontwikkeling. "Een modernisering en investering in de toekomst."

Samenwerking

Namens het Edudelta college voerde rector Adrie Krielaart het woord. Hij memoreerde de goede samenwerking die de drie vlak bij elkaar gevestigde voortgezet onderwijsscholen kennen en wees op het vele goede dat daaruit voortgekomen is en nog zal komen, "misschien wel een campus voor de RGO, de PM en het Edudelta", zo droomde hij vooruit.
Ook rector Adam van Heest van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, zelf ook oud-leerling van de RGO, benadrukte het belang van samenwerking tussen de drie scholen voor voortgezet onderwijs. "Naar aard en inhoud mogen we als scholen verschillen, maar we hebben elkaar weten te vinden en werken nu constructief samen, met als dure plicht onderwijs van hoog niveau neer te zetten op ons goede eiland. Samenwerking en krachtenbundeling maakt sterker. Daardoor hadden we op Goeree-Overflakkee het Passend onderwijs al geregeld voordat de minister daarover begon en hebben we inmiddels een samenwerkingsverband Primair en Voortgezet onderwijs. Met volledige transparantie, vertrouwen in elkaar, respect voor elkaars verschillen en met in de eerste plaats het belang van de leerling op het oog en niet dat van de school, werken we er met z'n drieën aan iets duurzaams op ons eiland achter te laten, uit zorg voor de generaties na ons, namelijk onderwijs van topkwaliteit. Ik snap dan ook werkelijk niet dat er op het eiland nog altijd ouders zijn die hun kinderen naar Hellevoetsluis sturen om naar school te gaan...!" Die laatste opmerking maakte een enthousiast applaus los.

Kolenschop

Als laatste spreker diepte ook oud-conrector Sjoerd Bangma verscheidene persoonlijke herinneringen op uit zijn carrière aan de RGO, waar hij in 1969 op sollicitatiegesprek kwam. Ook herinneringen aan oud-collega's passeerden de revue. "Het waren andere tijden toen. Het onderwijs stond wel centraal, maar niet de leerling", zo eindigde hij zijn verhaal. "En onderwijsvernieuwingen? Ze zijn in wezen niet anders dan bezuinigingen. Daarom is het goed het heft in eigen hand te nemen!" Dat gezegd hebbende overhandigde hij rector Covée een kolenschop uit de jaren zestig van de vorige eeuw, nog afkomstig uit het oude schoolgebouw en dat Bangma op het laatste moment had weten te redden toen het ding bij het oud vuil zou worden gezet. "Ik vond dat zonde en heb 'm toen mee naar huis genomen", bekende hij. Maar na hem al die jaren heel goed bewaard te hebben kreeg de school hem nu dus weer terug…

Jubileumboek

Een markant moment tijdens de jubileumbijeenkomst vormde de overhandiging van een lijvig jubileumboek. De eerste twee exemplaren werden overhandigd aan de twee auteurs van een eerder verschenen jubileumboek, bij het 75-jarig bestaan van de school. De redactie van het nieuwe boek kreeg toestemming het vorige exemplaar te gebruiken om daaruit te putten voor het nieuwe jubileumboek en uit erkentelijkheid daarvoor mochten de auteurs van toen de eerste exemplaren van het boek van nu in ontvangst nemen.