Equitherapeute Ingrid van Veen (r.) samen met Marielle Desiré Huizer van de rijstal waar Ingrid haar praktijk heeft.
Equitherapeute Ingrid van Veen (r.) samen met Marielle Desiré Huizer van de rijstal waar Ingrid haar praktijk heeft. Foto:

Het paard als personal coach voor jongeren

GOEREE-OVERFLAKKEE – Al eens gehoord van Equitherapie? Vermoedelijk niet. Op Goeree-Overflakkee werd het in ieder geval nog niet gegeven. Maar sinds kort wel. Therapeute Ingrid van Veen (25) uit Stellendam is ervoor afgestudeerd en geeft het met veel succes aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar die te maken hebben met psychische en pedagogische problemen. Onlangs startte ze op het eiland haar praktijk, dat de toepasselijke naam 'Het Helpend Hoefje' kreeg.

Tekst en foto: Hans Villerius

Equitherapie wil letterlijk zeggen: iemand met behulp van het paard beter maken. Equitherapie is een lichaamsgerichte therapie, waarbij kinderen in hun ontwikkeling worden gestimuleerd door contact met het paard. Het paard nodigt het kind uit om samen te werken. En de equitherapeut helpt het kind de ervaringen tijdens de therapie te vertalen naar het dagelijks leven.
Equitherapie blijkt dikwijls heilzaam te zijn voor jongeren met autisme, ADHD, het Syndroom van Down, gedragsproblemen, sociaal-emotionele problemen, hechtingsproblemen, angsten, leermoeilijkheden of met communicatieve problemen. Door het omgaan met paarden leren ze veelal emoties te herkennen en te reguleren, sociaal vaardiger te worden, steviger in hun schoenen te staan, op te komen voor zichzelf, zich beter te concentreren, samen te werken, (faal)angst te verminderen en te ontspannen.

Spiegel

In de praktijk blijkt dikwijls dat wanneer veel andere therapieën niet hebben geholpen equitherapie wel aanslaat, weet Ingrid van Veen, en ze legt uit welke werking daarachter schuilgaat. "Als je goed met een paard om leert gaan, geeft dat voldoende zelfvertrouwen om in de samenleving ook met anderen goed om te gaan. Als een kind niet zichzelf is of 't dat niet durft te zijn, merkt een paard dat feilloos op en reageert daarop door bijvoorbeeld te blokkeren of weg te lopen. Voor het kind is er dan niets meer mee te beginnen. Pas als het kind z'n innerlijke belemmering loslaat voelt het paard dat het kind puur is zoals het dan tegenover het dier staat en wordt samenwerking tussen die twee mogelijk. Indirect houdt het paard het kind dus een spiegel voor en leert het kind daarvan", legt Ingrid uit. "Daarnaast blijkt dikwijls dat het omgaan met paarden voor kinderen erg ontspannend werkt doordat het in de hersens van kinderen Oxytocine vrijmaakt, een stof die voor ontspanning zorgt en de aanmaak van het stresshormoon doet afnemen. Dan kunnen kinderen ook beter leren."

Natuurlijk

Al op jonge leeftijd was Ingrid gepassioneerd door paarden en graag wilde ze later werk waarin ook haar liefde voor paarden een plaats kon krijgen. Ze volgde de HBO-opleiding Pedagogiek en in Gent de Post HBO-opleiding Equine Assisted Therapy. In Etten-Leur ging ze als jeugdhulpverlener aan de slag in een centrum waarbij in de hulpverlening dieren een belangrijke rol spelen. Daar maken soms ook scholen gebruik van equitherapie.
Voor haar praktijk Het Helpend Hoefje maakt Ingrid gebruik van rijstal 'Natuurlijk met je Paard' van Mariëlle Desiré Huizer, aan de Westdijk tussen Melissant en Herkingen. "Niet iedere manege is geschikt om equitherapie te geven", vertelt Ingrid. "Belangrijk is dat de paarden er niet een individueel hok als verblijf hebben, maar dat ze er in groepsverband leven, dus in een zo natuurlijk mogelijke setting. De dieren zijn dan beter geschikt om equitherapie mee te geven, omdat ze dan dichter bij hun instinct blijven. In lang niet alle paardenverblijven wonen de dieren in groepsverband, maar bij Mariëlle Desiré wel."
"Vandaar ook de naam 'Natuurlijk met je Paard', met in dit verband even de nadruk op natúúrlijk", vult Mariëlle Desiré aan. "Maar ook besteden wij belangrijk aandacht aan de beleving van het dier en staat dus niet alleen de beleving van de ruiter centraal. Sinds april 2015 runt Mariëlle Desiré haar rijstal aan de Westdijk en ze vindt het mooi dat die nu ook gebruik wordt voor het geven van equitherapie.

Visie

"En ik geniet op deze plek enorm van mijn werk", zegt Ingrid. "Kinderen een stapje verder helpen in hun ontwikkeling zie ik als een uitdaging. Ik werk vanuit een christelijke visie, waarbij ik iedere cliënt als waardevol schepsel zie met eigen kwaliteiten. Niemand wordt per ongeluk geboren! Ik wil daarom een plaats creëren waar iedereen zich welkom en veilig voelt!"

Meer informatie

Equitherapie kan zowel individueel als in groepsverband worden gegeven en kinderen hoeven niet eerst al ervaring met paarden te hebben opgedaan. Wie meer wil weten over 'Het Helpend hoefje' kan kijken op www.helpendhoefje.nl, mailen naar info@helpendhoefje.nl of bellen naar 06 43187683. En voor wie meer wil weten over 'Natuurlijk met je Paard' is er de website www.natuurlijkmetjepaard.nl.