Afbeelding
Foto:

Japanse professor op Tiengemeten

TIENGEMETEN - Deze week bracht professor Kenji Kamigawara uit Japan een bezoek aan het natuureiland Tiengemeten. Zijn bijzondere aandacht ging uit naar de bestrijding van de Kleine waterteunisbloem door Natuurmonumenten op Tiengemeten. Hoewel de problematiek van deze exoot op Tiengemeten een stuk kleiner is dan in lake Biwa in Japan, was de professor zeer onder de indruk van de genomen maatregelen.

Op Tiengemeten gaat het om de Kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploïdes). In Japan is er sprake van Gewone of grote waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora). De groeiwijze en problematiek is wel grotendeels vergelijkbaar. De plant woekert snel waardoor andere planten geen kans krijgen en uiteindelijk verdwijnen. Natuurmonumenten werkt al een aantal jaren aan het verwijderen van de plant op Tiengemeten. Dit doet zij met een team van vrijwilligers, die de groeiplaatsen van de plant in kaart brengen en deze handmatig en machinaal uit het gebied verwijderen.

Professor Kenji verzorgde vorige week een presentatie bij het European Environmental Law Forum in Kopenhagen, en vloog maandagavond door naar een congres in Engeland. Hij was op de hoogte van de aanpak op Tiengemeten en wilde daarom graag de kans benutten om hier te kijken. De invasie in lake Biwa is wel even op een andere schaal, aangezien het meer een omvang heeft van 20 bij 100 kilometer. De bestrijding van de plant in Japan kost de Japanse overheid veel geld en mankracht en wordt volledig uitbesteed. De bestrijding bestaat uit het maaien en verbranden van het maaisel en monitoren van het gebied.

Al lopende door het kommoeras van de Weelde op Tiengemeten kreeg professor Kenji een goed beeld van de aanpak. Hij kreeg toelichting van twee actieve vrijwilligers die zich al een aantal jaren hard inzetten voor het verwijderen van de kleine waterteunisbloem. "Ik heb veel bewondering voor de aanpak van Natuurmonumenten en vooral voor de gedrevenheid van de vrijwilligers. Zo bijzonder om te zien hoe dit gezamenlijk wordt opgepakt op een eiland als Tiengemeten", aldus professor Kenji.

Hoewel de taalbarrière soms parten speelde, was het een zeer leuke en nuttige ontmoeting. Over en weer kon kennis en ervaring worden uitgewisseld. Daarnaast was het bijzonder dat zaken die rondom het Haringvliet spelen ook herkenning oproepen bij dr. Kenji, zoals een gereguleerd waterpeil en veiligheid tegenover een dynamisch peil en meer natuurwaarde.