Afbeelding
Foto:

Aan de bak voor een plasticvrij Haringvliet

GOEREE-OVERFLAKKEE - De mens vervuilt de kust en de zee. Dat zwerfafval bracht Matthijs Lievaart, afkomstig van Goedereede Havenhoofd, op het idee om langs de kust jutbakken te plaatsen. Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, maakten kinderen twintig bakken van de pallets van Van Oostenburgge Pallets uit Stellendam. De bakken zijn bestemd voor plaatsing langs het Haringvliet.

Langs de Nederlandse kust staan al 100 jutkisten naar het idee van Matthijs Lievaart (Verlosdezee.nl ) Een heel succesvol initiatief dat veel navolging krijgt. Ook andere organisaties wilden er mee aan de slag. Een van die partijen is het overleg Landschapstafel Haringvliet, waarin veel partijen samenwerken waaronder Rijkswaterstaat. Het hieruit ontstane project Haringvliet Plastic Vrij, is onderdeel van een breed landelijk netwerk en ambitie: Schone Rivieren.

Tijdens de Wereldhavendagen liet een team van Rijkswaterstaat de bezoekers zien en horen over de problemen met zwerfafval en plastic in de zee en rivieren. De huidige samenwerking via 'AAN DE BAK' wordt getoond. En bezoekers wordt gevraagd mee te werken. Dat kunnen zij doen door afval in te zamelen bij inzamelactiviteiten langs de rivieren. "Daarvoor willen we zoveel mogelijk burgers en inwoners langs het Haringvliet bewuster en in een actie-modus krijgen om plastic afval te verminderen en zwerfafval te voorkomen", aldus Karen van Burg (RWS) namens de gezamenlijke organisaties, waarin ook de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf betrokken zijn.

De jutbakken die gemaakt worden tijdens de Wereldhavendagen zijn weer door Marc van Oostenbrugge opgehaald in Rotterdam. Ze zijn voorlopig bij de opslag van RWS bij de Goereese sluis geplaatst. In het Haringvlietweekend op 29-30-31 september wordt er breed aandacht aan besteed. Ze zijn onderdeel van excursies in het Haringvliet. Zie link. https://www.ivn.nl/haringvlietweekend

Tekst: Maria Evers