Lilian Janse, SGP-raadslid in Vlissingen, presenteert haar persoonlijke (politiek / humoristische)
inleiding. De initiatiefnemers en de burgemeesters Grootenboer en Van de Velde luisteren aandachtig toe.
(foto Jeanine van Eerten)
Lilian Janse, SGP-raadslid in Vlissingen, presenteert haar persoonlijke (politiek / humoristische) inleiding. De initiatiefnemers en de burgemeesters Grootenboer en Van de Velde luisteren aandachtig toe. (foto Jeanine van Eerten) Foto:

Boeiende samenkomst Vrouwen meer politiek actief

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Weten waar je voor staat. Zichtbaar zijn in de samenleving. Open staan voor samenwerking en adviezen. Privé en politiek helder kunnen scheiden en belangstelling hebben voor hetgeen er in je dorp, je gemeente, leeft en speelt". Het waren enkele themapunten die Lilian Janse-van der Weele, SGP-raadslid in Vlissingen, vrijdagavond meegaf aan de dames die zich belangstellend hadden gemeld voor de informatiebijeenkomst Vrouwen meer politiek actief. Een verheugend goede opkomst waar burgemeester Grootenboer in haar begroetingswoord blij mee was.

Door Jaap Ruizeveld

Ook een aantal mannen had het 'hartelijk welkom' op de de uitnodiging op waarde getaxeerd en plaats genomen in de raadszaal van het Bestuurscentrum Rondeel in Middelharnis. Om op deze sessie vooral - afgezien van enkele korte reacties en opmerkingen - als toehoorder te luisteren naar de gesprekken en de informatie-uitwisseling die paste in het initiatief van de drie vrouwelijke leden in de gemeenteraad, Tea Both (CDA), Petra 't Hoen (PvdA) en Addy Rijerkerk (VVD). Dit met support van burgemeester Grootenboer. Gericht op de insteek het aantal vrouwen in de nieuwe raad te verhogen. Daarmee meer evenwicht te bewerkstelligen en een betere afspiegeling van de samenleving te krijgen. (Er wonen meer vrouwen op het eiland dan mannen en in de raad zijn er slechts 3 vrouwelijke leden en 26 mannelijke vertegenwoordigers).

Kwetsbaar en open

Met persoonlijke verhalen vertolkten Ger van de Velde, burgemeester in Tholen (voorheen in Goedereede) en het enige vrouwelijke SGP-raadslid in het land Lilian Janse hun inleidingen. Zij stelden zich kwetsbaar en open op. Gaven een inkijk in hun loopbaanontwikkeling. Benoemden aantrekkelijke gebeurtenissen. Gingen anderzijds moeilijke, soms problematische momenten, daarin niet uit de weg. Het waren duidelijk geen geplande carrières. Daarom des te meer interessant en boeiend om te vernemen. Onder leiding van Ron de Rover (voormalig raadslid en fractieleider ChristenUnie in de raden Middelharnis en Goeree-Overflakkee) volgden daarna interviews. De (mogelijke) vrouwelijke politici in spé kregen alle gelegenheid vragen te stellen en deel te nemen aan de gesprekken.

Durf

"Als je denkt dit is iets voor mij, ik wil me dienstbaar maken voor de lokale samenleving, durf dan de stap te zetten om meer informatie te verzamelen. Ga eens te rade bij een politieke partij. Meld je aan als lid van een steunfractie en leer op die betrokken wijze hoe om te gaan met dossiers. En als je iets niet begrijpt of je meer in een document wilt verdiepen, vraag dan om uitleg en toelichting", zeiden de inleiders die voorts talrijke handvatten en tips gaven. De belangstellende vrouwen lieten zich gericht bijpraten over bijvoorbeeld opleiding en het tijdsaspect. "Kan ik het naast mijn huidige baan, en/of zorg voor het thuisfront in uren wel waarmaken?."

Optimistisch

Gaat het lukken om al bij de komende verkiezingen in maart 2018 meer vrouwen in de raad te krijgen? De initiatiefnemers zijn optimistisch maar terughoudend in een voorspelling. Eén of wellicht twee klonk het voorzichtig. Maar als met het nu ingezette initiatief meer vrouwen zich de komende tijd gaan oriënteren in en op de lokale politiek en daadwerkelijk stappen zetten dan is dat fantastisch, klonk het. Kom eens luisteren, wees een gast van de raad. Het zijn mogelijkheden om niet alleen de sfeer te proeven maar ook om meer betrokken te geraken met al wat er speelt op dit eiland. In je eigen woonkern. Het motiveert zeker. Vrouwen alleen kan niet en dat geldt ook voor mannen alleen. Daar is politiek te belangrijk voor. Samen optrekken in een meer evenwichtige volksvertegenwoordiging.

Meer jongeren

In korte tijd kwamen talrijke items aan de orde in de gespreksronden. Over de tijdsduur van een raadslidmaatschap. Twee tot drie perioden klonk het advies. Maak het mogelijk dat meer jongeren in staat zijn om zich als raadslid te melden. Het einde van een grijze haren-tijdperk?. Dat hoefde nu ook niet direct, maar vernieuwing en een kanteling daar wordt wel op ingezet. Met gedichten, geschreven en voorgedragen door Els van Wageningen over Standvastigheid, de Politica en Politiek actief werden de interviews omlijst.