Verdere verbetering is geen overbodige luxe

Vervolg van voorpagina

'Schoon Erf, Schone Sloot' is een project waarmee in Noord-Holland al goede resultaten zijn geboekt. Daar sloegen de bollentelers en het hoogheemraadschap de armen al eerder ineen om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Twee jaar geleden, tijdens een bijeenkomst op de Brouwersdam, kwamen de bloembollentelers op Goeree-Overflakkee en het waterschap tot de conclusie dat dit ook voor deze regio een geschikt project is. Er waren al wat stappen gezet om de waterkwaliteit een impuls te geven, zoals het instellen van teeltvrije zones en het gebruik van 'driftarme' spuitdoppen. Maar een verdere verbetering is geen overbodige luxe, zo is de opinie.

Het waterschap bemonstert regelmatig het oppervlaktewater op een aantal vaste punten. Komt daaruit een teveel aan vervuiling, onder andere residuen van gewasbeschermingsmiddelen, naar voren, dan volgt er onderzoek naar waar de vervuiling vandaan komt. Als een agrariƫr daar aantoonbaar verantwoordelijk voor is, ontvangt hij een boete. "Als het goed gaat hoor je niets", aldus Jacob Jan Dogterom.

Bewustwording

Het waterschap maakte nooit bekend welke stoffen er bij de bemonstering kwamen bovendrijven en voor een overschrijding van de norm zorgden. Dat gaat veranderen nu 'Schoon Erf, Schone Sloot' van start is gegaan. Het waterschap gaat de meetgegevens aan de bollenboeren verstrekken. Als je weet waar de schoen wringt, kun je maatregelen treffen, en ook daarop is het project gericht. Dogterom: "Alles draait om communicatie en bewustwording."

Heemraad Lies Struik van waterschap Hollandse Delta, die het project officieel in gang zette door bij Vido Fleur een watermonster uit de recent aangelegde meetput te nemen, beaamde dat en noemde de drie W's die bij 'Schoon Erf, Schone Sloot' naar voren komen: willen, weten en werken. Bollentelers en waterschappen willen graag de waterkwaliteit verbeteren. Daarvoor moeten ze weten welke residuen zich in het water bevinden. En vervolgens gaan ze samen intensief aan schonere erven en sloten werken, en daarmee aan een beter milieu, bijvoorbeeld door de bollenontsmetting op een andere manier uit te voeren. "Ik proef enthousiasme", aldus heemraad Struik.

Jacob Jan Dogterom is blij met het project. "Van bekeuringen wordt het milieu niet beter, van deze aanpak wel. Het vergt een financieel offer, van het waterschap en van de telers, maar dat hebben we wel over voor schoner oppervlaktewater. We willen verantwoordelijk omgaan met de schepping en die zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generatie."