Afbeelding
Foto:

Jongeren aan de slag in Oekraïne

SOMMELSDIJK – Onlangs is een groep jongeren en enkele ouderen uit de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk op werkvakantie geweest in Oekraïne. Begin april is er een boterkoekactie in Sommelsdijk gehouden, met name voor de spelweek en het eten voor de zigeuners in het dorpje Barkaszo (Zuid West Oekraïne). Hieronder 'een terugkoppeling', zodat er gezien kan worden wat er met de opbrengst van de actie is gedaan.

"We zijn de eerste week begonnen met schilderwerk bij het meisjes kindertehuis in Nagydobrony, daar hebben we deze twee weken ook gelogeerd. We hebben o.a. de muren en het plafond van een aantal gangen tweemaal geschilderd en ook een groot gedeelte van de hal heeft een schilderbeurt ondergaan. Zoals u kunt zien, is het een stuk lichter geworden en ziet alles er weer heel fris uit.
Ook hebben we aan de buitenkant boven de ingang nog geschilderd en hebben we bijgedragen aan de rolstoeloprit en de nieuwe kunststof deuren.
Tevens zijn we die week begonnen met het schilderen van enkele lokalen in de zigeunerschool in Barkaszo, waar ook later het kinderkamp is gehouden. Deze lokalen zijn erg basic en op de vloer ligt amper linoleum of iets, dus hebben we voor een lokaal ook nog maar linoleum gekocht, zodat ze er weer een beetje netjes bijzitten. Wel is het zo, dat er veel kinderen in één klas zitten; op dit kamp wonen ruim 1500 mensen, waarvan een groot deel kinderen. Geen wonder dat er dan ook bij de spelweek vaak meer dan 100 kinderen per dag aanwezig waren in de leeftijd van 3 tot 10 jaar.
De tweede week hebben we een kinderkamp bij de zigeuners in Barkaszo georganiseerd. We maakten gebruik van een tolk, die zelf juffrouw was op de gewone Oekraïense school. We begonnen met het zingen van wat liederen en dan beeldden we één van de Bijbelverhalen van Mozes uit. Daarna werden diverse spellen gedaan, van voetbal en volleybal tot blik en frisbee gooien. Daarna werd er door de kleinsten, maar soms ook door de groteren, een kleurplaat ingekleurd, wat ze heel leuk vonden. Vele kleurplaten werden daarna voor in de kerk opgehangen, daar thuis in hun huisjes (veelal hutjes) dat niet kan, muren van leem en stro!
Nog wel een punt viel op, dat juist heel veel van deze kinderen, ondanks dat ze een beetje onderwijs krijgen, nog niet kunnen lezen en/of schrijven. Daarom is onderwijs heel belangrijk, aangezien de overheid in Oekraïne zigeuners weinig of niets geeft. Ons was gevraagd of we schoolboeken konden laten drukken, aangezien deze boeken daar niet meer te krijgen zijn en aanschaf nieuwe boeken voor hen niet haalbaar is. Wij hebben hier in Nederland 50 taal- en 50 rekenboeken laten drukken, kosten € 10,00 per stuk. Tevens hebben we in Oekraïne gezocht naar een betrouwbare drukkerij, kosten even hoog als in Holland. Maar het is dus wel erg belangrijk voor de zigeuners dat ze onderwijs ontvangen en wij willen dan ook graag doorgaan met het verstrekken van reken- en taalboeken. Als u ook dit werk een warm hart toedraagt, kunt u een gift overmaken naar Diaconie Hervormd Sommelsdijk. Op rek.nr. NL89 RABO 0342060708 o.v.v. schoolboeken zigeuners Oekraïne. Bij voorbaat dank", aldus de deelnemers aan de reis.

Afbeelding