Afbeelding
Foto:

Veel activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag en Alzheimer Café

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook voor de Alzheimer afdeling Goeree-Overflakkee/Hoeksche Waard is het nieuwe seizoen begonnen. Iedere maand gaan de deuren van het Alzheimer Café open en worden activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag voorbereid. Bestuursleden van de afdeling, Joke van Dijk en Dick van Soelen, lichten deze activiteiten graag toe.

Door: Adri van der Laan

Dementie wordt in de toekomst volksziekte nummer 1. Hierover zijn de deskundigen het eens. Eén van de grootste oorzaken van dementie is Alzheimer. De Alzheimer afdeling Goeree-Overflakkee/Hoeksche Waard streeft er naar om niet alleen deze ziekte onder de aandacht te brengen, maar ook, waar nodig, de helpende hand en een luisterend oor te bieden.
Naar schatting 270.000 mensen in Nederland lijden aan dementie en men verwacht dat dit aantal in 2040 zal zijn verdubbeld. Dick van Soelen legt uit dat daarom het werk van de afdeling heel belangrijk is en blijft. Dit belang is ook in de afgelopen jaren gebleken. Veertien jaar geleden is men begonnen met het Alzheimer Café. Iedere eerste woensdag van de maand kunnen mensen die aan dementie lijden en hun mantelzorgers terecht in het café dat wordt gehouden in het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis. Maandelijks bezoeken ongeveer 30 mensen deze bijeenkomsten. Er is daar volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast werkt er aan iedere bijeenkomst een spreker mee die vanuit zijn of haar deskundigheid iets over dementie vertelt. Verder is bij iedere bijeenkomst iemand van de Ketenzorg dementie aanwezig. Landelijk bestaan de Alzheimer Café's al twintig jaar, een jubileum dat dit jaar wordt gevierd.
Joke van Dijk en Dick van Soelen, bestuursleden van de afdeling, vertellen over het werk van hun organisatie. Joke en Dick zijn of waren via hun werk betrokken bij mensen die aan dementie lijden. En werden zo geconfronteerd met de gevolgen die deze ziekte heeft. Niet alleen voor de patiënt, maar vooral ook voor de mantelzorger. "Deze mantelzorgers verdienen een 'gouden randje'", benadrukt Joke. "Ze zijn 24 uur per dag in de weer met hun aan dementie lijdende partner of familielid en dat legt een enorme druk op de mantelzorgers, die over het algemeen niet met hun problemen te koop lopen". Het Alzheimer Café is bij uitstek een plaats om anderen te spreken en om kennis op te doen. De bijeenkomsten worden bezocht door allen die nauw betrokken zijn bij dementie, zoals de patiënt zelf, de partners of familieleden, maar ook vrienden, buren, kennissen of mensen die vanwege hun beroep met de ziekte te maken hebben.

Drempelvrees?

Het is de ervaring dat bezoekers van het Alzheimer Café – soms na wat drempelvrees – de bijeenkomsten als zeer goed ervaren. Ze worden bijgepraat, bemoedigd en toegerust om met dementie om te gaan. Zoals bekend is omgaan met dementie in een gezins- of familierelatie niet altijd gemakkelijk en daarom is het geven van voorlichting heel belangrijk. Mevrouw dr. Vroegindeweij, neuroloog in het ziekenhuis in Dirksland, is een van de gastsprekers bij de bijeenkomsten.

Wereld Alzheimer Dag

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Ter gelegenheid van deze dag heeft de Alzheimer afdeling een 'gezellig' programma samengesteld. De dag wordt gehouden in Het Prieel van De Staver. Er zal een spel worden gespeeld en er is gelegenheid om deel te nemen aan een maaltijd. Muziek zal ook een belangrijk deel van het programma uitmaken "want juist muziek van vroeger roept weer veel bekendheid op". Deze dag is bestemd voor mantelzorgers en patiënten.
Met hun activiteiten hoopt de afdeling dat niet alleen Alzheimer bespreekbaar wordt, maar dat patiënten en mantelzorgers handvaten krijgen aangereikt om met deze ziekte om te gaan.


Samenwerking gemeente


De Alzheimer afdeling werkt ook nauw samen met de gemeente, want ook Goeree-Overflakkee heeft zich uitgesproken om te streven naar een 'dementievriendelijke gemeente'.

Vrijwilligers gevraagd

Heeft u oprechte belangstelling voor mantelzorgers en de mens met dementie? Het bestuur is nog op zoek naar betrokken en betrouwbare vrijwilligers.
Voor een aantal taken in het Alzheimer Café of voorlichting bij standwerk kunt u zich laten informeren bij mevr. G. de Jong (bestuurslid), tel. 06-20628119.


In kader bij artikel:
Alzheimer Café
Iedere eerste woensdag van de maand is er Alzheimer Café in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het programma is van 19.30 tot 21.30 uur.
In een cyclus van tien avonden geeft de Alzheimer afdeling gelegenheid tot informatie en voorlichting aan betrokkenen. Wie meer wil weten, kan contact opnemen via het secretariaat: alzgo38@gmail.com.

In kader:
Wereld Alzheimer Dag
Voor het eiland wordt deze dag gehouden in De Staver op donderdag 21 september. De dag begint om 10.00 uur en wordt rond 15.30 uur afgesloten. De kosten zijn € 10,- per persoon. Voor nadere info en opgave kan men terecht bij Joke van Dijk, 06-21641712, of Dick van Soelen, 0187-483200, of via alzgo38@gmail.com. Opgave voor 11 september.