Afbeelding
Foto:

500 jaar reformatie staat centraal tijdens Bach-concert Fiori Musicali

MIDDELHARNIS – Tussen Hemelvaart en Pinksteren verraste Fiori Musicali met een indrukwekkend Bach-concert. 'Bach in volle vaart', was toen de noemer waaronder het koor enkele van zijn werken liet horen. Bach staat ook centraal in het eerstvolgende concert van Fiori Musicali, dat plaatsvindt op zaterdag 30 september. Nu is het thema de reformatie, die in 2017 vijfhonderd jaar geleden begon.

Door Kees van Rixoort

Tijdens het concert in de oude dorpskerk van Middelharnis zingt Fiori Musicali verschillende cantates van Bach. Het koor treedt op met een orkest en een aantal solisten. Er klinken enige 'exotische' instrumenten, zoals de natuurhoorn (in tegenstelling tot de moderne hoorn zonder ventiel) en de jacht- of althobo. Het orkest bevat veel jeugdig talent. Tussen de cantates door krijgt het publiek enkele korte prikkelende bijdragen (geen meditaties) te horen over het thema van het concert. Deze zijn onder andere van de hand van de heren Slootweg en ds. Breugem.
Op het concertprogramma staan cantate 38, Aus tiefer Not schrei ich zu dir, cantate 91, Gelobet seist du, Jesu Christ, de zeer bekende cantate 80, Ein feste Burg ist unser Gott, en een van Lutherse missen van Bach. Cantate 38 is gebaseerd op Psalm 130, geschreven door Luther en door Bach tot een cantate gemaakt. De koraaltekst is gezongen tijdens de begrafenis van de grote kerkhervormer. Cantate 91 is een door Luther geschreven lofzang voor kerst.
In de Lutherse mis klinken Latijnse teksten. Daarmee kijkt Bach terug in de tijd. Maar daar blijft het niet bij. De componist kijkt ook vooruit, wat dit muziekstuk rijk aan contrast maakt. Bovendien is de Lutherse mis heel virtuoos, soms zelfs duizelingwekkend. Ein feste Burg ist unser Gott is eveneens dynamisch. Het publiek zal de melodie zonder meer herkennen. In het tweede deel van de cantate trekt een duet van sopraan en bas de aandacht. Vermeldenswaardig is dat deze cantate speciaal voor Hervormingsdag is geschreven.

Geest van Luther
Het hele Fiori-concert ademt de geest van Luther. Geen Bach zonder Luther, zou je kunnen zeggen. Beide grootheden zijn ook nog eens in dezelfde kerk gedoopt, die van Eisenach. Volgens dirigent Sietse van Wijgerden komt er op 30 september muziek aan bod die met kop en schouders boven alles uit steekt en zeer toepasselijk is in het jaar dat vrijwel de hele wereld stilstaat bij 500 jaar reformatie.
Kaarten kosten 15 euro en zijn op 30 september voor aanvang van het concert te koop in de kerk. In Eilanden-Nieuws verschijnt in september een kortingsbon van 2,50 euro. Liefhebbers van een Bach-concert met orkest en solisten, houd dus de krant in de gaten.