Afbeelding
Foto:

Eerste Goereeloop: "Twintig kilometer is ver zat, hoor"

Met loeiende sirenes en blauwe zwaailampen rijdt de crashtender voor de lopers uit. Boven de lopers wappert de Goereese vlag, de rasechte Goereeër Kees den Eerzamen draagt de driekleur helemaal naar Goedereede. Onderweg klappert de vlag in de stevige wind. Een verslag van de eerste editie van de Goereeloop.

Tijdens de evaluatieavond van de Omloop zei Kees den Eerzamen tegen het bestuur: "Als jullie een tocht organiseren van Middelharnis naar Goedereede, zorg ik voor honderd lopers." "Ik kneep hem daarna we even, want ik wilde eigenlijk 50 zeggen," vertelt hij onderweg. Uiteindelijk is zijn belofte ruimschoots waargemaakt, aan de eerste editie van de Goereeloop hebben 350 lopers meegedaan. Doordat de start van de Goereeloop tegelijk is met de 110 en de Kennedymars, vertrekken er in één keer zo'n 750 lopers vanaf het Diekhuusplein.

Het waait stevig op de buitendijken tussen Middelharnis en Stellendam. De briefjes met de lopersnummers wapperen in de wind. In het hoge gras ligt een eenzame, afgewaaide pet. Een loper zegt tegen een kennis: "Ik ga even achter die 'brede rik' van jou lopen, dan zit ik in het 'zuchtje'." Rokers hebben het lastig op het eerste stuk. Een jongen duikt met zijn aansteker helemaal voorover in zijn jas, de harde wind maakt het bijna onmogelijk om een sigaret aan te steken.

Richting de Scheelhoek ontstaat er een discussie over powerbanks tussen twee wandelaars. De ene loper heeft een powerbank die continu is aangesloten op zijn smartphone, volgens de ander is dat nergens voor nodig. Een loper uit Haaksbergen heeft er een reis van vier uur opzitten met het openbaar vervoer om voor het eerst deel te nemen aan de '110'. Hij heeft al vaker deelgenomen aan lange afstandswandelingen, maar onderschat de Omloop niet. "Het wordt zeker geen walk in the park." Er staan nog meer uitdagingen op stapel, volgend jaar doet hij mee met de halve marathon op de Chinese muur."

In de Stellendam vismijn is het dringen geblazen voor de appels, broodjes en het drinken. De meeste lopers zitten nog vol energie en gaan na een korte stop gelijk weer door richting het Havenhoofd. Daar knetteren de vlammen in de vuurkorven. Kinderen bieden enthousiast lekkernijen aan. "Wilt u een lekkere winegum?" De jongen loopt een stukje mee met een wandelaar die 'nee' zegt. "Weet u het zeker, hoeft u echt niet?"

Een groepje jongeren vertelt elkaar onderweg verhalen over de Omloop. "Hij moest toen echt zittend de trap af de dag na de Omloop," vertelt één van hen. Kees den Eerzamen heeft al een flink aantal keer meegedaan met de Omloop. Hij vertelt dat hij een keer samen liep met een man uit Boskoop. In Stellendam zei die man dat zijn schoen niet lekker zat, toen hij zijn schoen uitdeed zat er een kam in om je haar mee te doen. Daar had hij al vanaf Ooltgensplaat mee gelopen…"

De finish van de 20 kilometer is op de Markt in Goedereede. Al vanaf grote afstand is de muziek te horen. Er zijn veel mensen op de been om de lopers een warm onthaal te geven. Er wordt gejuicht en geklapt alsof de lopers over de finish van de Tour de France komen. Kees den Eerzamen wordt als een held onthaald met zijn Goereese vlag. Hij heeft de driekleur weer thuisgebracht.

Een vrouw zegt, met de medaille om haar nek: "Twintig kilometer is ver zat, hoor. Als je de 110 doet, moet je dat keer vijf doen. Mij niet gezien." Haar Omloop zit er op, andere lopers gaan de nacht in, die zijn nog maar net begonnen.