Thuiszorglocatie Middelharnis/Sommelsdijk e.o. in de Nieuwstraat (Foto: CuraMare).
Thuiszorglocatie Middelharnis/Sommelsdijk e.o. in de Nieuwstraat (Foto: CuraMare). Foto:

Met verpleegkundige in de wijk naar cliënten van CuraMare Thuiszorg

MIDDELHARNIS – In de vijfde en laatste reportage over CuraMare, zorg met hart en ziel op Goeree-Overflakkee, besteden wij aandacht aan de Thuiszorg. Na bezoeken aan de woonzorgcentra in Oude-Tonge (Ebbe & Vloed), Ouddorp (De Vliedberg), Sommelsdijk (Nieuw Rijsenburgh) en Dirksland (Geldershof), nu afsluitend met de thuiszorg vanuit het team regio Middelharnis/Sommelsdijk e.o. Ik mag deze morgen mee met Gerdien Kamp, verpleegkundige in de wijk. Zij haalt mij op in het regiokantoor, waar teamleider Riny Duine mij vooraf al helder heeft verteld over het aanbod dat CuraMare Thuiszorg, in goede afstemming en samenwerking, geeft aan mensen die op zorg, verpleging en hulp zijn aangewezen.

Door Jaap Ruizeveld

Riny Duine is teamleider zorg CuraMare Thuiszorg, regio Middelharnis/Sommelsdijk, omvattend ook de kernen Stad aan 't Haringvliet en Nieuwe-Tonge. Dit regiokantoor bevindt zich in de Nieuwstraat in Middelharnis, naast één van de trappen naar D'n Diek. Tussen de 35 en 40 personen zijn hier in de wijken aan de slag. CuraMare Thuiszorg kent op het eiland ook teams in de regio's Oostflakkee, Dirksland en Goedereede en buiten Goeree-Overflakkee nog op Voorne-Putten. De inzet/taken hebben betrekking op wijkverpleging, persoonlijke verzorging, medisch specialistische verpleging, hulp in het huishouden, hulpmiddelen en persoonsalarmering. Er wordt nauw samengewerkt met familieleden van de cliënten en met mantelzorgers, met zorgverleners van ziekenhuizen (waaronder Van Weel-Bethesda in Dirksland), huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Wie doet wat en waar gaat het over?

Intakegesprek

De wijkverpleegkundige voert het intakegesprek. Zij komt bij een cliënt langs om te bespreken welke zorgvragen er zijn en of er zorg of verpleging nodig is. Zij stelt de indicatie vast. Bij persoonlijke verzorging gaat het om alledaagse handelingen. Zoals hulp bij opstaan en naar bed gaan, douchen en aan- en uitkleden. In afstemming met de huisarts kan de thuiszorg ook hulp bieden bij het geven van een injectie of bijvoorbeeld hulp met een infuus. Bij medisch specialistische verpleging gaat het om bijvoorbeeld sondevoeding, verpleging bij een complexe wond e.d. Als het te zwaar wordt om zelf het huis schoon te houden, dan kan huishoudelijke hulp worden aangevraagd bij de gemeente Goeree-Overflakkee (WMO-loket). De gemeente bepaalt of men recht heeft op deze hulp en schakelt vervolgens CuraMare Thuiszorg in. Deze zorg wordt alleen op het eiland aangeboden. Men dient voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage te betalen. Met de persoonsalarmering van CuraMare kan de cliënt in geval van nood met één druk op de knop van de pols- of halszender hulp inroepen. Bij persoonsalarmering zijn er twee varianten. Sociale alarmering, waarbij een van de contactpersonen wordt gewaarschuwd, en professionele alarmering, waarbij een medewerker van CuraMare wordt ingeschakeld.

Op bezoek

De verpleegkundigen in de wijk hebben elk een route, vertelt Riny Duine, juist op het moment dat Gerdien Kamp het kantoor binnenloopt. Gerdien bezoekt deze morgen negen cliënten. Mevrouw Huybrechts is één van hen. Ze is geboren in Dinteloord. Woont al vele jaren in haar sfeervolle woning aan de Kerkring in Middelharnis. Ik ontmoet een uiterst positieve, vriendelijke en gastvrije vrouw die, ondanks de zware lichamelijke problemen, zich bewonderenswaardig als een doorzetter/vechter toont. Al vier jaar staat zij bij het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam op de lijst voor een longtransplantatie. Nu komt er vermoedelijk licht aan het eind van de 'wachttunnel', geeft ze optimistisch aan. Mevrouw Huybrechts is dankbaar voor de verpleging en huishoudelijke ondersteuning die zij thuis krijgt. Vooral is ze blij met de vertrouwde gezichten die over de vloer komen. Die alles al weten. Dat het in vakantietijd wat anders is, daar heeft ze begrip voor. Gerdien heeft inmiddels mevrouw Huybrechts geholpen bij het douchen. Zet gelijk haar boterhammen op tafel. Maakt aantekeningen in haar map Zorgleefplan Thuis. Praat over enkele details en stelt wat vragen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat zij ook - professioneel - een blik werpt in de woonruimte of er eventueel nog wat gedaan of geregeld kan worden. Daarna neem ik afscheid van mevrouw Huybrechts. Het is goed hoor, verzekert ze mij bij het vertrek. Terug in de auto van Gerdien naar de Thuiszorglocatie aan de Nieuwstraat, waar inmiddels collega's, aan het eind van hun routes, ook binnen komen.

Motivatie

Desgevraagd zegt Gerdien Kamp dat zij het fijn vindt om zorg te kunnen geven aan hulpvragende medemensen. "Je bouwt een vertrouwensband met hen op. Je komt letterlijk en figuurlijk (thuis) bij hen binnen. Je deelt gevoelens. Biedt een luisterend oor. Het centrale uitgangspunt is daarbij dat de cliënt centraal staat. Hij of zij bepaalt zelf de regie. Ieder mens is hierin uniek. Dat is het mooie in ons werk. Je kunt veel voor hen betekenen". Het onderling uitwisselen van expertise, over en weer met collega's visies delen, vindt Gerdien belangrijk.

Preventief

Aan een van de wanden van het Thuiszorgkantoor aan de Nieuwstraat prijkt de tekst: "In het midden van de moeilijkheden ligt de kans". CuraMare teamleider regio Middelharnis/Sommelsdijk e.o. Riny Duine haakt daar op in. Ze is al heel lang als leidinggevende in de zorg op het eiland actief, waarvan de laatste 15 jaar in de thuiszorg. "Preventief werkzaam zijn. In samenwerking, samenspraak en afstemming een bijdrage mogen leveren aan de kwaliteit van leven van onze cliënten. Dat is voor elke cliënt anders en vraagt om flexibiliteit in professioneel betrokken handelen. Zorg bieden op het juiste moment en op de juiste plek," zegt Riny. Ik sla nog even de brochure open van CuraMare Thuiszorg, waar staat: "Wij zorgen er voor dat u die hulp krijgt op de momenten die passen bij uw levensritme. Een toegankelijk zorgaanbod, zodat cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, zo kort mogelijk in het ziekenhuis kunnen zijn, of zo comfortabel mogelijk in één van de hotelkamers in de woonzorgcomplexen kunnen wonen". Ik heb het in deze serie over CuraMare, in de vier centra en bij de Thuiszorg positief vastgesteld. Ervaren medewerkers die 24 uur per dag, 7 dagen in de week, voor cliënten klaar staan.

Gerdien Kamp, verpleegkundige in de wijk, bezoekt mevrouw Huybrechts.
Riny Duine met verpleegkundigen/medewerksters Thuiszorg regio Middelharnis/Sommelsdijk.