Afbeelding
Foto:

Bosverzorging in bosobjecten op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende maanden wordt er volop boswerk uitgevoerd in het Stellebos bij Stellendam, het bos langs de Smalle Gooi bij Dirksland, het Melissantsebos en in kleinere landschapselementen tussen Stellendam en Dirksland. Dit gaat gebeuren door een aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer.

Op de meeste plekken gaat het om dunning van populierenbossen. In het Stellebos worden ook een elzenbos en een wilgenbos gedund. Een klein deel van dit wilgenbos wordt helemaal opgeruimd, omdat de bomen daar slecht zijn. In de landschapselementen Scharrezeepolder en Halsgat, beide gelegen bij de Plaatweg, gaat het om het opruimen van een paar populierenbosjes met een slechte kwaliteit.

Bij het dunnen van bos gaat het er om de bomen die overblijven meer ruimte te geven, zodat die zich verder kunnen ontwikkelen. Positief is dat het bos hierdoor veel lichter wordt. De ondergroei, die bestaat uit struiken en jonge boompjes, gaat veel beter groeien en bloeien. Daardoor ontstaan er betere leefomstandigheden voor reeën, vogels, vlinders en insecten.
De bosjes die helemaal worden opgeruimd, worden binnen drie jaar opnieuw ingeplant. De mate waarin dat zal gebeuren hangt af van de natuurlijke hergroei. Als die veelbelovend is, hoeft er geen herplant plaats te vinden.

De uitvoering van het werk begint op 14 augustus en zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. Om te beginnen worden de bosvakken toegankelijk gemaakt voor de machines, waarmee de houtoogst wordt uitgevoerd. Er worden uitsleeppaden gemaakt, door waar nodig de ondergroei te verwijderen. Pas daarna vindt de feitelijke dunning of eindkap plaats.
Op dit moment is nog niet bekend in welke volgorde de genoemde boselementen worden aangepakt. Als er gewerkt gaat worden, wordt dit aangekondigd bij de hoofdingangen van het betreffende bos. Staatsbosbeheer heeft de bossen nagezocht op nestholtes van spechten en horsten van roofvogels. Bomen met nestholtes of horsten worden niet gekapt.

De aannemer die het werk uitvoert is verplicht het werk veilig uit te voeren. Hij zal zorgdragen voor de afzetting van wandelpaden als dat om veiligheidsredenen noodzakelijk is. Het publiek wordt verzocht de aanwijzingen van de aannemer op te volgen.

Het hout wat komt uit bossen die door Staatsbosbeheer worden beheerd, heeft het FSC-keurmerk. Dit houdt in dat het op een duurzame manier is geteeld. Met het gebruik van hout geteeld in eigen land voorkomen we dat hout over grote afstanden vervoerd moet worden. Dat op zich is al duurzaam.
Het hout wat Staatsbosbeheer nu de komende maanden gaat oogsten is verkocht als brandhout, chiphout voor spaanplaten of zaaghout. De zwaardere populierenstammen zijn geschikt om pallets of kisten van te maken.

Als u dringende vragen heeft naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u die stellen op de website van Staatsbosbeheer. Het adres van deze website is: www.staatsbosbehheer.nl/contact.