Vrijdag en zondag de droge(re) dagen

Augustus 2017 gaat waarschijnlijk niet als een zeer warme en zonovergoten maand de boeken in straks. Dat is op dit moment al wel zo'n beetje te concluderen terwijl we nog niet eens op de helft zijn. Het lijkt er steeds meer op dat een prachtige en stabiele augustusmaand tot de zeldzaamheden aan het behoren is. Waar zijn toch die prachtige augustusmaanden gebleven uit 1975 (legendarisch met langste hittegolf ooit), 2003 (ook bijzonder warm en zeer droog) en bijvoorbeeld 1997 met zeldzaam kalm en wolkenloos weer..?

Voorzichtig proberen uitlopers van het Azorenhoog zich weliswaar noordwestwaarts uit te breiden richting het noorden van Frankrijk en Engeland, maar de 'doorstroomdheid' van de atmosfeer op hoogte blijft er. Dit betekent dat depressieperikelen (frontale storingen met regelmatig regenfasen en buienmomenten) vrijwel voortdurend aan het langste einde trekken. Wisselvalligheid troef dus tot (en met) half augustus. Wanneer die genoemde uitlopers van dat hogedrukgebied ver genoeg boven het Europese vasteland reiken kunnen de oceanische depressiebemoeienissen in de kiem worden gesmoord. Hiervoor is nog flink wat invloed van hoge druk nodig de komende tien dagen. Uiteindelijk kan het best lukken en maken we de overgang mee naar een duidelijk bestendiger en droger weertype met ook oplopende temperaturen. Zicht op een serieuze warmte - of hittegolf verwacht ik eigenlijk niet meer deze maand. Wel is kortstondige zomerse - of zelfs tropische hitte nog een keer mogelijk. Dan halen we de 30-33 graden op twee dagen.

Een klassieke warmteoprisping doet zich relatief vaak voor rond 18-20 augustus en niet zelden werd uitgerekend op die data de hoogste landelijke temperatuur opgetekend van de zomer op de Eilanden. De komende dagen is het veelal wisselvallig met regelmatig enkele stevige buien soms met onweer. Het opgewarmde Noordzeewater kan de buien (indirect) nog een extra push geven richting Zuid-Holland. De bovenlucht op ongeveer vijf kilometer hoogte koelt tijdelijk flink af naar rond -22 graden woensdagavond.

Er zijn ook enkele modelberekeningen die de hoofdmoot van de regen projecteren boven de Noordzee. Wellicht valt het dus enigszins mee met alle regenperikelen in het zuidwesten van Nederland. Zo zou deze woensdag kunnen meevallen qua regenbeleving. Waarschijnlijk valt de hoofdmoot boven zee. Vooral de vrijdag en zondag beloven nagenoeg droog uit te pakken terwijl er op zaterdag enige tijd regen mogelijk is.