Met raad en daad

Longen ontteren

Ik heb vanaf mijn 15e stevig gerookt, maar ben nu, op m'n 40e, gestopt met roken. De laatste jaren had ik aan twee pakjes sigaretten per dag nauwelijks voldoende. Hoe lang duurt het voordat de (teer)aanslag in je longen is verdwenen en de kans op het krijgen van longkanker weer even klein is als bij iemand die nooit gerookt heeft?

U hebt een flinke stap gezet om na 25 jaar te stoppen met roken. Direct nadat geen teerproducten meer in de longen worden afgezet, begint het natuurlijke reinigingsproces. Het is niet met wiskundige zekerheid aan te geven hoe lang het duurt voor uw longen weer schoon zijn. Onze medisch adviseur is wel van mening dat de kans op het krijgen van longkanker ook geleidelijk minder wordt. In ieder geval is het belangrijk dat u deze slechte gewoonte nooit meer hervat. Wij raden u aan, onder geen enkele omstandigheid ook maar één rokertje op te steken, want dan bent u weer verloren en is alle moeite tevergeefs.

Vroeg of laat

Wanneer kunnen we het beste buiten staande planten water geven? Volgens de één 's morgens, omdat de planten 's avonds gaan 'slapen' en dan toch geen vocht opnemen, maar volgens een ander 'verbrandt' de plant dan als de zon opkomt, en kan het beter 's avonds gebeuren. Hoe kunnen planten verbranden als je ze in de volle zon water geeft?

's Avonds gieten geniet verreweg de voorkeur. Ten eerste juist vanwege het verbrandingsgevaar. Elke waterdruppel die op bloem of blad blijft liggen, werkt namelijk als een brandglas, met als gevolg gaten en zelfs totale verbranding. Wordt er 's avonds gesproeid of gegoten, dan verdampt het vocht niet direct, maar komt het éérst de aarde en daarna de plant ten goede. De volgende ochtend heeft de plant dan een goede start om de warmte, met als gevolg verdamping, te verdragen.

Horloge als kompas

Er zijn mensen die stellen dat je door middel van je horloge en de stand van de zon kunt bepalen waar het noorden is. Hoe gaat dat dan?

Dat gaat als volgt. U houdt een horloge met wijzers horizontaal en richt de kleine wijzer in de richting van de zon. Het zuiden ligt dan in het midden tussen die uurwijzer en het getal twaalf op de wijzerplaat, en wel 's morgens op de linkerhelft en 's middags op de rechterhelft van de wijzerplaat. De grote minutenwijzer doet niet mee. Gaat u met uw rug naar het zuiden staan, dan ligt het noorden recht voor u, het westen aan uw linkerzijde en het oosten rechts. Vóór de oorlog was het in ons land precies 12.00 uur als de zon, uit Amsterdam gezien, in het zuiden het hoogst aan de hemel stond, maar de Duitse bezetters voerden hier hun Midden-Europese tijd (M.E.T.) in en die loopt 40 minuten voor op die Amsterdamse tijd, zodat de hoogste zonnestand sindsdien pas circa 12.40 uur bereikt is (daar is dan de zomertijd bijgekomen). Maar in de praktijk levert dat weinig verschil op. Is er geen zon te zien, dan kunt u aan de bomen zien waar het noorden is, want alleen aan die zijde groeit het mos op de bast.

Schoenen wisselen

Is het voor je voeten goed niet elke dag dezelfde schoenen te dragen?

Het is inderdaad verstandig om elke dag van schoeisel te wisselen. Het leer kan dan telkens even tot rust komen. Dit heeft ook een gunstige invloed op allerlei voetklachten. Overigens geldt hetzelfde voor kleren. Het is volgens onze medisch adviseur ook beter om iedere dag iets anders aan te trekken.