Vakantie

Heel Nederland is zo'n beetje op vakantie. Sommige mensen blijven thuis en gaan dagjes weg. Anderen gaan ergens in Nederland naar het strand of naar de bossen op de Veluwe. Ze huren een vakantiehuisje en zijn zo enkele weken weg. Weer anderen gaan naar het buitenland. Heel veel mensen gaan naar Frankrijk en tegenwoordig gaan er ook veel mensen naar bijvoorbeeld Aziatische landen. Door de toegenomen mogelijkheden zijn er steeds verder weg liggende vakantiebestemmingen. Ik herinner me nog uit mijn eigen jeugd dat Duitsland al een heel eind weg was. Maar de huidige jongere generatie trekt zo'n beetje de hele wereld over. Hoe kijken we tegen het fenomeen vakantie aan?

In de eerste plaats is vakantie een periode van rust. Een mens is iets anders dan een machine. Een machine kan steeds door blijven draaien. Dat kan echter bij een mens niet. We hebben periodes van rust nodig. Daarom gaan we ook slapen, zodat ons lichaam rust krijgt. Het is ook nodig dat we een periode even iets anders doen. Het is goed om dan even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Laten we daarom de vakantieperiode ook gebruiken om wat tot rust te komen. En laten we de vakantieperiode vooral niet gebruiken om van hot naar her te rennen en nog veel vermoeider thuis te komen dan we weg gingen. Dan gebruiken we de vakantietijd verkeerd. Rust, reinheid en regelmaat zijn nog steeds belangrijke dingen voor het leven.

In de tweede plaats is de vakantietijd ook een moment van bezinning. Kijk, in de dagelijkse gang van het leven wordt je soms door allerlei dingen opgeslokt. Je komt er vaak ook niet toe om eens een goed boek te lezen of om eens wat na te denken over de diepere dingen van het leven. Juist in de vakantietijd kunnen we nog eens terugkijken naar het afgelopen jaar en onze aandacht weer eens wat te richten op de diepere dingen van het leven. Bezinning is heel belangrijk. Het is een kenmerk van onze cultuur dat we steeds oppervlakkiger gaan leven. En daarom is een vakantietijd ook nodig en belangrijk om af en toe eens stil te staan bij de belangrijkste dingen van het leven. En laten we daarom in de vakantietijd ook een paar goede boeken lezen.

In de derde plaats is de vakantietijd ook een periode voor het gezin en de familie. Uiteraard kunnen we met vrienden of alleen op vakantie gaan. En vanzelfsprekend is dat niet verboden. Aan de andere kant is het gezin en de familie wel de basis van onze samenleving. En juist de banden in het gezin en de familie behoren versterkt te worden. Zeker in onze tijd met zoveel lastige problemen is een goede basis in het gezin heel belangrijk. En juist in de vakantietijd kunnen er dan gesprekken worden gevoerd, wandelingen worden gemaakt, samen eten of dingen doen waar we gewoonlijk misschien minder aan toekomen. Juist een vakantietijd kan zo gezinsversterkend zijn.

In de krant lezen we her en der over wat misstanden tijdens de vakantie. Ik denk aan bierdrinkende jonge mensen die hun boekje te buiten gaan. Laten we echter deze tijd gebruiken om een aantal belangrijke en noodzakelijke dingen gestalte te geven in ons leven. Dan wordt vakantietijd ook goede tijd.

Ds. W. Visscher