Woonzorgcentrum Nieuw Rijsenburgh (Foto CuraMare)
Woonzorgcentrum Nieuw Rijsenburgh (Foto CuraMare) Foto:

Nachtdienst in Nieuw Rijsenburgh van CuraMare

In relaxte sfeer rust en liefde geven aan bewoners

SOMMELSDIJK - Het is dinsdagavond. Rond de klok van 23.00 uur rijd ik Sommelsdijk binnen vanaf de Staverseweg en de Dorpsweg naar Sperwer 271, Woonzorglocatie Nieuw-Rijsenburgh. Er is geen verkeer op straat. Het parkeerterrein is op een enkele auto na verlaten. Voor de derde reportage in de CuraMare-serie mag ik deze nacht meelopen met het team van verpleegkundigen/verzorgenden in genoemde woonzorglocatie. Het complex is op dit tijdstip afgesloten. Ik klop aan bij de entreedeur om binnen te worden gelaten. Precies op tijd om de overdracht van de avond- naar de nachtdienst nog te kunnen volgen. Herwi Westera (uit Rockanje) en haar collega's bieden mij deze nachtelijke uren een kijkje in hun zorg- en hulpwerkzaamheden. Ook bij Paul Timmermans, de man die achter de schermen beelden van bewakingscamera's registreert en aan de verzorgenden rapporteert.

Door Jaap Ruizeveld

Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk bestaat uit vier aaneen gebouwde vleugels (A-D) en een nieuw losstaand gebouw (E). Te bereiken via een binnentuin. Het complex is bijzonder uitgebreid in oppervlak. Lange gangen waarin afstanden niet alleen lopend, maar zelfs met de fiets kunnen worden afgelegd. Een moderne vormgeving, royale centrale hal, kapsalon, fysiotherapieruimte en o.a. op de verdieping een ruim gesorteerde bibliotheek. Inpandig op de begane grond en - voor minder validen en rolstoelers prima toegankelijk - de Lukaskapel met orgel. Een zaalruimte waarin kerkdiensten worden gehouden en die met verplaatsbare wanden kan worden uitgebreid. De vier zorgcentra van CuraMare hebben een protestants-christelijke identiteit, maar - zoals de eigen website vermeldt - iedereen is van harte welkom om er te wonen en of te werken.

Gegevens

De locatiemanagers zijn Gerda Pulleman en Yvonne de Waal. Het zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh omvat 152 zorgappartementen, waarvan 20 huur, 24 zorghotelkamers, waarvan 14 voor revalidatie, en 17 woongroepen (psychogeriatrie) voor 7 of 8 cliënten. In de Kwaliteitskader 2017 CuraMare wordt verder gemeld begin 2018 een tweetal woongroepen (somatiek). De verdere cijfers: in totaal zijn er 642 personen betrokken bij de zorg- en hulpverlening. Dat betreft 26 eerst verantwoordelijk verzorgenden, 67 helpenden, 23 verpleegkundigen en 187 verzorgenden. Verder 17 huishoudelijk medewerkers, 250 vrijwilligers, 5 welzijnswerkers, 29 zorghulpen en zorgondersteuners en 38 leerlingen en stagiaires.

Op ronde

Na een hartelijk welkom bij het team (Herwi, Viola, Mariska, Irene, Sietske, Vivanda en Harma), neemt Herwi Westera mij mee op de eerste van haar drie nachtelijke ronden naar de 7 woongroeplocaties die onder haar verantwoordelijkheid vallen. De collega's richten zich op de overige woongroepen, de zorgappartementen en de hotelkamers. Al direct blijkt dat zorgvuldige veiligheid topprioriteit is. Zonder pasje en code is het onmogelijk een woonlocatie binnen te komen. Wij lopen door de spaarzaam verlichte binnentuinpaden van de ene naar de andere locatie. Herwi kijkt rond in de gemeenschappelijke ruimten. Standaard inrichting, met keukenfaciliteit waar vers gekookt wordt. Met sfeervolle hoekjes. Ze gaat vervolgens naar de kamers van de cliënten. Ook hier een afgesloten deel, met een doorlopende gang. Sommige kamers tonen een voordeur alsof men aan een straat woont.

Oproepen

Het is stil op dit moment. Dan klinkt een oproep op haar telefoon. Een bewoonster op een andere locatie is onrustig. Herwi gaat er direct naar toe en controleert gelijk de andere kamers. Daarna vervolgen wij onze ronde. Een andere bewoonster krijgt - precies op de bepaalde tijd - een injectie. De handeling wordt gelijk geregistreerd. Belangrijk immers voor de ochtendploeg om te weten wat er zich heeft voorgedaan die nacht. Dan is er gelegenheid om wat persoonlijk te praten. Over motivatie en drive voor deze verzorgende inzet.

Relaxte sfeer

Herwi draait al vele jaren nachtdiensten. "Zorg mogen geven aan kwetsbare medemensen. Hen te mogen verzorgen. Dat is het", zegt ze. "Misschien opmerkelijk, maar in de nacht is er, als dat nodig is, meer ruimte om met bewoners te praten. Je kunt die tijd pakken. Dat is fijn. Want neem je de tijd, dan is er rust. In een relaxte sfeer kun je onrust bij bewoners wegnemen. Aandacht geven. Daar gaat het om. Hen een vertrouwd en prettig thuisgevoel bieden. Op ronde wijst Herwi mij op de activiteiten die er ontplooid kunnen worden. We gaan door de activiteitentuin. Passeren een moestuintje. Lopen langs een kippenhok en creatief ander hoekje. Herwi vertelt over de woongroepen. Over de speciale observatiegroep. Belangrijk om, indien wenselijk, van daaruit zorgvuldig een passende plaats voor te bereiden voor cliënten in één van de woongroepen. We bezoeken ook de Reformatorische woongroeplocatie met - opvallend - in de leefruimte een orgel.

"Ik ga al"

Terug naar de entreehal, waar inmiddels ook de collega's één voor éen binnenlopen. Eventjes een drankje. Een hapje uit de eigen tas. Gesprekjes. Er klinken alweer snel oproepen op verschillende telefoons. De verzorgenden zwermen uit. Zo gaat het de hele nacht door. Een activiteit die je als buitenstaander alleen met diep respect signaleert. Opnieuw een oproep. "Ik ga al," klinkt het. Je moet met hart en ziel voor deze zorgtaak kiezen, anders lukt het niet, hoorde ik bij mijn bezoeken aan de centra. Daar is geen woord aan toe te voegen of alleen de opmerking: Bewondering.

Camerabewaking

Vivanda geeft mij een rondleiding door het immense complex, waarna ik afsluit bij Paul Timmermans. Nauwgezet volgt hij de beelden van de verschillende camera's die bewegingen in binnen- en buitenruimte, gangen in de woongroepen, en indien daartoe toestemming is verleend (privacy), ook de bewegingen (sensormelding) in kamers van de bewoners registreert. Niets ontgaat hem. Hij staat on-line met de telefoons van de verzorgenden, waar ook een signaal wordt opgevangen. Bijvoorbeeld een bewoner die op de rand van het bed zit. Elke mutatie wordt direct gemeld. De verpleegkundige(n) en verzorgenden ondernemen actie. Het daglicht breekt aan. Een krantenbezorger arriveert. Het einde van de nachtdienst nadert. Met dank voor de begeleiding en met weer meer kennis van de zorgverlening neem ik afscheid.

Camaratoezicht: Paul Timmermans achter de beeldschermen
Het nachtteam: Herwi, Vinanda, Viola, Harma, Sietske, Marisca en Irene.