Heel aardig augustusweer

De huidige zomers zijn eigenlijk een beetje voorspelbaar. Meestal is er een droge fase in het late voorjaar en de voorzomer. Als juli op de kalender staat regent het bijna ieder jaar waarbij er vaak veel water valt. De afgelopen tien jaar waren maar liefst acht van de tien julimaanden (veel) te nat op de Eilanden. Eigenlijk was juli 2006 (die tevens de allerwarmste maand uit de weerhistorie was) een keerpunt. Daarna is er eigenlijk geen zinderende zomermaand meer geweest in Nederland, terwijl klimaatrapporten uit de Bilt voortdurend spreken van een toename van de hittegolven en de droogte gedurende de zomerperioden.

De komende augustusdagen leveren meestal prima weer op met de zon er regelmatig bij, een doorstaande aanlandige wind en middagtemperaturen in het algemeen rond de 20 graden in Middelharnis en omgeving. De stroming blijft steeds vanaf zee waarbij zo nu en dan enkele regengebieden worden meegenomen. Donderdag geeft eerst nog buien met een kleine kans op onweer daarbij. Daarna overheersen de langere droge perioden, maar geheel droog zal het waarschijnlijk niet blijven tot en met het aanstaande weekend. De zon doet het op de meeste dagen goed zo vlak uit zee en schijnt op sommige dagen wel tien uren.

Dit doorstroomde weertype houdt waarschijnlijk aan tot pakweg 10 augustus. Daarna zou de invloed van wat meer hoge druk kunnen toenemen waardoor het weerbeeld geleidelijk zal stabiliseren in de Benelux. Regelmatig zie je dat in dit soort zomers de tweede helft van augustus aanzienlijk beter weer oplevert. Niet zelden wordt er dan ook nog een fraaie septembermaand aan gekoppeld met twee weken prachtweer.

De mooie hogedrukgebieden die in de hoogzomer doorgaans schitteren door afwezigheid, komen juist richting september meer aan zet en blijven dan ook langer liggen op de voor ons goede stek. Waarom het eigenlijk niet meer lukt om stabiele hogedrukgebieden boven de Noordzee of Zuid-Noorwegen te krijgen gedurende de maanden juni en juli blijft onverklaarbaar. In grote zomers als die van 1994 en 1995 lukte dit nog wel, maar de afgelopen tien jaar hield 'n keurig hogedrukgebied het er niet meer dan drie dagen vol.