Afbeelding
Foto:

Lezen en herlezen

Deze column schrijf ik vanaf mijn vakantieadres. En dat adres is deze keer niet de caravan op De Oranjehof, maar gewoon thuis. Omstandigheden zorgen ervoor dat we wat meer aan huis gebonden zijn. De hoogst noodzakelijk klusjes waren de eerste vakantiedagen al geklaard. En dan is er tijd voor de leuke dingen. Voor mij is dat: lezen. Hoewel ik redelijk 'op mijn gemak ben', kom ik er op doordeweekse avonden niet toe om 'zomaar' een boek te gaan zitten lezen.

Hiervoor gebruik ik dan het weekend. Dus heb ik een leesachterstand die ik in de vakantie wil bijwerken. Ik heb thuis nog een aantal boeken die gelezen en herlezen moeten worden. Het zal waarschijnlijk wel komen door mijn slordig lezen, want ik 'herlees' regelmatig een aantal boeken. Hieronder zijn boeken – en dit zijn niet de dunste – die ik misschien wel vijf á zes keer heb gelezen. En steeds weer ontdek ik nieuwe dingen. Maar ook nieuwe boeken vragen mijn aandacht en zo kan het komen dat ik aan zo'n vier boeken tegelijk bezig ben. Misschien daarom veel herlezen? Deze vakantie hoop ik het boek met de magistrale natuurbeschrijvingen – Het geslacht Bjørndal – voor de derde keer uit te lezen. Het indrukwekkende boek 'Ziek van de kerk?' las ik in een adem uit. Over het eveneens tot nadenken stemmende 'Leven na de genadeklap', doe ik wat langer.

Daarnaast geniet ik langdurig van het eerste deel van de Werken van Godfried Bomans (de andere delen kom ik ook hopelijk nog tegen op een rommelmarkt) en dan zijn er nog de ruim 1200 pagina's van het door Shirer geschreven 'Opkomst en ondergang van het Derde Rijk' die hun tweede lezing ondergaan. Zie hier de onderwerpen van mijn leesvakantie. De lijst is nog niet compleet, want op de plank liggen 'Pluche' van Femke Halsema en 'Goede gesprekken' van Kees van der Staaij nog gebroederlijk of gezusterlijk naast elkaar op de eerste lezing te wachten. We hebben nog een week de tijd.