Met raad en daad

Bonte kezen

Deze dode kever vond ik begin juli op een wandelpad achter de Kwade Hoek. In Goedereede en Ouddorp worden ze Bonte Kezen genoemd. In mijn vlinder- en insectenboek kan ik hem nergens vinden. Kunt u mij vertellen wat de echte naam is?

Het beestje dat u op uw wandeling gevonden heeft is een Julikever (Polyphylla fullo) uit de familie van de bladsprietkevers. Aan uw foto te zien heeft u een mannelijk exemplaar gevonden, want zij hebben grote gevederde antennes. De vrouwtjes zijn meestal groter en kunnen circa vier centimeter groot worden. Deze kever eet dennennaalden en heeft daarom begrijpelijk een voorkeur voor naaldbossen. In ons land wordt de kever hoofdzakelijk gevonden in de duingebieden. De kever komt echter niet zoveel meer voor, doordat zijn leefgebied sterk is aangetast.

Beddenpijn

Wij hebben zes jaar geleden een schuimrubber matras gekocht van 17 cm dik, met daaronder een lattenbodem die in een verstelbare en enigszins kantelbare ophanging ligt. Ongeveer een jaar hebben wij beiden las van rugpijn, en liggen we lang op bed, dan neemt die pijn toe. Hebt u ideeën of tips?

Heel vaak hangen dergelijke rugpijnen als u beschrijft, samen met de keuze van de matras. Als de klachten na nachtrust het ergst zijn, moet er een oorzakelijk verband bestaan. Er bestaat gelukkig een grote variatie van matrassen. Het is precies als met onze kleding: ofschoon talloze mensen tevreden zijn met confectie, zitten de naar onze eigen maten vervaardigde kledingstukken toch prettiger. Wij raden u daarom aan eens naar enkele beddenwinkels te gaan en daar precies te vertellen wat uw klachten zijn. Dan moet u eens gaan vergelijken wat de verkoper u daar aanbeveelt en alvorens u een besluit neemt, ook advies inwinnen van uw huisarts. Let wel, alleen een deskundige kan u de juiste matras aanbevelen. Wel krijgt u in veel beddenzaken gelegenheid een matras voor aankoop even te proberen.

Wortelsmeersel

Smeerwortel zou bij inwendig gebruik schade aan de lever kunnen veroorzaken. Ik gebruik dagelijks Symphytum smeerworteltinctuur op mijn gezicht tegen rimpels. Is smeerwortel ook bij uitwendig gebruik schadelijk?

Een aftreksel van smeerwortel (Symphytum) is een volksmiddel dat van oudsher wordt toegepast als een uitwendig zalfje bij wonden, omdat het vooral de vorming van nieuwe huid zou bevorderen. Zoals de naam reeds aangeeft, is dit een smeerseltje dat op de huid kan worden aangebracht. Deze wortel bevat alkaloïden. Dit zijn stoffen die bij inwendig gebruik gevaarlijk zijn, o.a. voor de lever, echter niet bij uitwendig gebruik.

Passiflora

We hebben een schutting vol passiflora, nu met een soort harde groene pruimen. Is dat zaad, of zijn het eetbare vruchten?

De passievruchten zijn eetbaar. De paarse (van de Passiflora edulis sims) krijgen een dunne wijnrode tot bruine leerachtige schil en als ze rijp zijn is het geleiachtige vruchtvlees geeloranje van kleur en friszuur van smaak met een licht aroma. De gele vruchten (van de Passiflora edulis flavicarpa) hebben een dikkere schil en na rijping grijs vruchtvlees, dat soms iets minder goed kan smaken. De vele pitjes kunnen met het vruchtvlees worden opgegeten. Na de pluk zijn de vruchten bij kamertemperatuur beperkt houdbaar, maar in de koelkast iets langer. Gerimpelde exemplaren moet u het eerst opeten, want die drogen snel uit. Wie over veel rijpe passievruchten beschikt, kan daar jam van maken, maar met enkele exemplaren loont dat natuurlijk niet de moeite. Men kan het zaad ook gebruiken om nieuwe planten te kweken. Liefhebbers doen dit wel, maar vaak lopen die pogingen op een teleurstelling uit.

Is kaas schadelijk?

Is het waar dat kaas, dichtbij de korst, ook schadelijke stof bevat? Zodat het niet voldoende is alleen het plastic laagje te verwijderen?

Kaas kan alleen een korst dragen die ontstaat uit de kaasstof zelf, en daar is niets mis mee. Althans, zo lang het Nederlandse kaas betreft, want die wordt gekeurd door de Nederlandse keurmeesters. Als er een plastic laagje om zit, is dit alleen gedaan ter bescherming, bijv. bij de export. Schadelijke stoffen kennen we niet in onze kaas.