Afbeelding
Foto:

'Je krijgt het geloof in mensen weer terug'

Vervolg van de voorpagina.

Ruim een jaar geleden bedachten Wim Noordzij van Event-Broker en Petra Wevers van KrachtigBuiten een plan om een natuurspeelplaats te realiseren bij Sluishaven. Horeca-ondernemer Hans Bal van paviljoen Sluishaven sloot zich aan en zo ontstond een uniek initiatief bij de Galathese haven, die met behulp van Waterpoort en de gemeente Goeree-Overflakkee de afgelopen jaren een ware facelift had ondergaan. "Het was ook een beetje eigenbelang", sprak de jarige Wim Noordzij wat gekscherend tot de aanwezigen. "Ik ben zelf vader van 11 kinderen en moest altijd helemaal naar Ouddorp rijden om een speeltuin te bezoeken. Het zou toch leuk zijn, als er ook op het oostelijk deel van het eiland wat te doen zou zijn voor de kinderen. Zo ontstond het idee voor de natuurspeeltuin. Het was een lastig project, want je krijgt te maken met heel veel wet- en regelgeving en dan natuurlijk nog de financiƫle kant en de uitvoering ervan. Maar het is gelukt, en de speeltuin kan vandaag open".

Medewerking bedrijven en vrijwilligers

De natuurspeelplaats is met name tot stand gekomen door hulp en inzet van heel veel vrijwilligers. "Het opgerichte bestuur zorgde voor de papieren zaken, maar voor de uitvoering en financiering waren we afhankelijk van derden", verklaarde Wim. "Ook dat is gelukt. Met name Martijn Klem van founding partner AMK GWW en Imar Kleijburg van Imar Infra hebben ontzettend veel werk verzet. Zonder hen was het echt onmogelijk geweest. Daarnaast konden we rekenen op heel veel materiƫle en uitvoerende steun van diverse bedrijven en niet te vergeten de 40 vrijwilligers, die hier op hun vrije zaterdag kwamen helpen om alles in orde te maken. Alles bij elkaar de invulling van een kostenpost van 60.000 euro. Ook de gemeente heeft een duit in het zakje gedaan en 30.000 euro gefinancierd. Door deze betrokkenheid en bevlogenheid krijg je het geloof in de mensen weer terug. Geweldig".

Pareltje

Ook Wethouder Van der Vlugt had niets dan lof voor het initiatief. "Het is een mooie plek geworden", sprak hij, "en het geeft beslist een toegevoegde waarde aan het oostelijk deel van het eiland. Heel lang geleden was het een bruisende plek, waar mensen de boot namen en waarvandaan de landbouwproducten werden vervoerd. Helaas was het jarenlang in verval. In 2013 is er gestart met de opruiming en kijk wat het nu geworden is. Een pareltje voor oostelijk Flakkee. We moeten nog even kijken naar de bewegwijzering, want niet iedereen kan het probleemloos vinden, maar ook dat komt goed. Als gemeente hebben we dit prachtige plan graag willen steunen en ik wil alle betrokkenen dan ook heel hartelijk danken voor hun inzet en dit mooie initiatief".

Instuifmiddagen

Hoewel de speeltuin nu open is, moeten er nog wat puntjes op de i worden gezet. "We hebben helaas nog niet helemaal alles kunnen afronden", zegt Wim tot slot, "zoals bijvoorbeeld het weeghuisje, dat we willen omtoveren tot verkoop- en informatiepunt. Vanwege broedende vogels konden we nog niet starten met de verbouwing, maar ook daar gaan we binnenkort mee beginnen. Verder gaan we in samenwerking met de volgende partijen allerlei activiteiten ondernemen: Outdoor Westvoorne/Grevelingen, Waterpoort, Sportvisserij ZWN, Goed voor Goed, de Scouting, scholen en natuurinstellingen. De evenementen en activiteiten die zij organiseren worden aangegeven op de sociale media en in de regionale kranten. Enkele activiteiten die worden georganiseerd zijn: boogschieten, kajakken, vlotten bouwen, een low rope parcours, waterleiding bouwen en een huttendorp. In samenwerking met Jeroen de Boed zijn er inmiddels al vijf middagen gepland. Ook komen er nog wat meer attributen, maar die konden we helaas niet voor 1 augustus plaatsen. Wordt aan gewerkt. Belangrijk is dat de kinderen hier heerlijk kunnen spelen, terwijl hun ouders vanaf de picknickbanken toe kunnen kijken of gaan genieten van een hapje of drankje in het paviljoen".

Natuurspeelplaats Buutenplaets is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het adres is Mariadijk 2, Ooltgensplaat. In het weekend en op woensdag is er toezicht. Frank Mulder is de beheerder. Buiten deze dagen is de toegang op eigen risico.