Hollands zomerweer viert hoogtij

Vorige week vertelde ik dat de periode van de hondsdagen is aangebroken en deze duurt tot 18 augustus. Deze karakteristieke zomerse fase wordt gekenmerkt door overwegend warm en enigszins zwoel juli-/augustusweer, waarbij de kans op enkele buien met onweer vaak groot is. Vroeger, toen men nog geen koeling had, was dit bij uitstek de periode in de zomer waarin levensmiddelen sneller bedorven dan in andere perioden van het jaar. Ook nu voldoen we weer volledig aan dit hondsdagenplaatje. In grote lijnen verandert er weinig aan het stromingspatroon de komende pakweg tien dagen. Het uitermate Hollandse zomerweerbeeld houdt aan en wordt nog steeds bepaald door sturende depressies nabij Schotland. Om deze lagedrukgebieden heen wordt voortdurend vochtige lucht meegenomen naar de Lage Landen.

Gematigde temperaturen horen daar natuurlijk bij, hoewel 20 graden niet bepaald koel te noemen is. Vooral rond donderdag is weer een opleving van de buien te verwachten na een iets betere woensdag. Enkele stevige buien blijven dus mogelijk, waarbij het soms even flink doorregent. Bovendien zijn vooral langs de zuidwestkust soms ook enkele waterhozen te zien bij de actiefste buien de komende dagen. Wellicht dat ook vakantiegangers deze fenomenen nog even opmerken? Ook tijdens het weekend houdt de wisselvalligheid nog wel aan op Flakkee. Koud wordt het niet, met dus veelal zo'n 20 graden overdag. Er is regelmatig zon en de aanlandige wind is matig, soms vrij krachtig.

Vooral na het weekend lijkt de depressie wat op te vullen en ook wat weerstand te krijgen van iets meer invloed van hoge druk boven het Europese vasteland. Die ontwikkeling is fragiel, moet gezegd worden, maar mocht deze daadwerkelijk gestalte krijgen, kan het warm(er) worden de komende week. In een iets meer zuidelijke stroming kan de temperatuur dan oplopen tot rond de zomerse 25 graden. Volledig fraai weer durf ik nog niet aan te geven evenwel, daar de atmosfeer gevoelig blijft voor een bui. Vooral het Europese vasteland belooft zeer warm te worden in de nieuwe week.