“Zeewind”, olieverf op paneel. Werk van graficus en schilder Dorus Brekelmans.
“Zeewind”, olieverf op paneel. Werk van graficus en schilder Dorus Brekelmans. Foto:

Goereese Kunstdagen brengen kunst onder de mensen

GOEDEREEDE - Tradities zijn de fundamenten van de samenleving, zeker in een kleine gemeenschap als de stad Goedereede. Dit jaar organiseert de Kunststichting Goedereede in de eerste week van augustus voor de 19e keer de traditionele Kunstdagen. De organisatie heeft ook dit jaar weer 25 beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland bereid gevonden hun werk te exposeren. Deze 'Expositie achter de ramen' in het centrum van Goedereede, in combinatie met muziek en straattheater, staat garant voor een week met boeiende kunst en amusement. Het programma start dinsdagavond 1 augustus met de opening en duurt tot zaterdagavond 5 augustus.

Hoe komt de Kunststichting aan al die kwalitatief goede kunstenaars? Harald Jassoy, voorzitter van het bestuur, vertelt: "Als beeldend kunstenaar exposeer ik regelmatig in binnen- en buitenland. Wanneer ik zelf die exposities bezoek, heb ik veelvuldig contact met mijn collega's. Als ik werk zie dat ik graag in Goedereede zou willen laten zien, dan nodig ik desbetreffende kunstenaar uit. Vaak zijn ze geïnteresseerd, soms jammer genoeg niet". Daarnaast kunnen kunstenaars zich spontaan melden. Hun werk wordt dan bekeken door de ballotagecommissie - die bestaat uit Hans Dolieslager, Foke Stribos en Harald Jassoy - waarna wel of geen uitnodiging volgt. "Het is passen en meten om een evenwichtige collectie samen te stellen die de bezoekers aanspreekt!"

Naast de kunst achter de ramen zijn er nog allerlei andere activiteiten. Zo is er woensdag een kinderworkshop en kunnen kinderen een schatkist maken. Donderdagavond spelen bekende Nederlandse accordeonisten, zaterdagmiddag om twaalf uur geeft stadsbeiaardier Jan Bezuijen een concert vanaf de toren.

Het bestuur van de Kunststichting is voor het welslagen van deze dagen voor een belangrijk deel afhankelijk van de samenwerking met de plaatselijke bevolking. Deze is wederom bereid om gedurende een aantal dagen een deel van de privacy op te geven en een of meer ramen van hun huis - en soms zelfs een groot deel van hun huis! - beschikbaar te stellen voor het presenteren van de verschillende kunstwerken. Het enthousiasme bleek dit jaar weer groter dan voorgaande jaren. Een aantal bewoners van het tweede deel van de Pieterstraat heeft te kennen gegeven mee te willen doen met de expositie die zich nu langzaam als een inktvlek over een nog groter deel van Goedereede verspreidt.

Het is goed te weten dat de deelnemende beeldende kunstenaars geen vergoeding ontvangen voor het tentoonstellen van hun werk, ook niet voor het brengen en halen van soms veel werkstukken. De kunstenaars hopen er natuurlijk wel op dat bezoekers gepakt worden door een kunstwerk en tot aanschaf overgaan!

Programma 2017

Kijk voor meer informatie op www.kunststichtinggoedereede.nl. Het programma van de 19e Goereese Kunstdagen is o.a. opgenomen in de catalogus. Hierin staat van alle exposanten een kort cv en een afbeelding van een van hun werken. Een catalogus kost € 3,- en is verkrijgbaar bij verschillende ateliers in Goedereede.