Breed gedragen weerstand tegen optreden rapper

OUDDORP – Vorige week schreef een aantal kerken en organisaties van de kop van het eiland een brief aan de uitbater van De Kreek in Ouddorp. Zij spreken in deze brief hun verontrusting uit over het optreden van Jebroer in De Kreek. Een artiest die volgens samenstellers niet alleen een godslasterlijk repertoire heeft, maar tevens door het propageren van drank- en drugsgebruik, een ontwrichtende invloed op de samenleving heeft.

Door: Adri van der Laan

De woordvoerders van de ondertekenaars van deze brief aan de horecaondernemer zijn ds. D. Zoet van de Hersteld Hervormde Gemeente uit Ouddorp en zijn collega van de Gereformeerde Kerk ds. W.J. van de Griend. De brief is ondertekend door alle kerken van de kop van het eiland: De twee Gereformeerde kerken, de drie Hervormde gemeenten, de drie Hersteld Hervormde kerken uit de drie dorpen. Daarnaast de Gereformeerde Gemeente uit Ouddorp en het bestuur van de Rooms Katholieke kerk. Verder zetten de Dorpsraad van Ouddorp en de Ondernemersvereniging Ouddorp evenals de School met de Bijbel 'Koningin Beatrix' uit Ouddorp hun handtekening onder het schrijven, waar tot nu toe nog geen reactie op is ontvangen.

De aanleiding voor de brief aan De Kreek zijn de berichten dat een optreden van rapper Jebroer op woensdag 19 juli in De Kreek zal zijn. In de brief legt men de bezwaren uit die men tegen deze artiest heeft. "In de teksten en bijbehorende clips wordt God, Jezus en het christelijk geloof bespottelijk gemaakt". Jebroer spot bijvoorbeeld met het kruis en het avondmaal. Deze 'vreselijke boodschap' wordt door de samenstellers van de brief als 'kwetsend en Godslasterlijk' ervaren. In de brief worden ook teksten van de rapper geciteerd uit bijvoorbeeld 'Ik ben een kind van duivel'.

Gezamenlijk optreden

De predikanten Van de Griend en Zoet leggen uit wat hen gedreven heeft tot het opstellen van de brief. Dominee Zoet geeft aan dat er voor gekozen is om gezamenlijk op te treden tegen de schokkende boodschap van de rapper die "alle perken te buiten gaat". "En dan gaat het niet alleen om christenen die hier tegen reageren, maar ook niet-christenen vinden dit veel te ver gaan".

Lees verder op pagina 3.