Bezoekers krijgen tekst en uitleg bij de windturbines
Bezoekers krijgen tekst en uitleg bij de windturbines Foto:

700 mensen bezoeken Open dag windmolens

Nieuwe-Tonge - Het is mooi weer op de Open dag bij de windmolens te Battenoord. Het zonnetje schijnt vrolijk over de malende molens. Een bandje speelt vrolijke deuntjes. De tap met water (in citroen, sinaasappel en muntsmaak) voorziet in een grote behoefte. Vrolijk gelach weerklinkt vanaf de hoek met het speelkussen.

Tekst en foto: Erwin Guijt

De dag staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Zo rijden er 'groene' Tesla's rond. De gebruikte stroom voor het evenement komt van een groene aggregaat, die werkt op zonnepanelen. Bezoekers kunnen zelf groene energie bij elkaar fietsen. Alles staat ook in het teken van Vandebron. Van de plantenbakken tot de shirtjes, van de schijfjes van vier-op-een-rij tot duurzame tassen.

Een enthousiaste medewerker die al drie jaar bij Vandebron werkt, zegt dat er ongeveer 700 mensen de middag hebben bezocht. "Het is druk, en dat is mooi om te zien.'' Op het kleine pleintje bij een van de windmolens is een markt gebouwd, waar van alles te zien en te doen is.

Kijkje nemen

Langs het (eco-)toilet gaat de weg verder naar de laatste windmolen van de rij. Intussen wordt op geestdriftige wijze uitgelegd waarom deze dag georganiseerd is. "Over het algemeen staan dingen als windenergie best wel ver van mensen vandaan. Wij willen de abstractie ervan wegnemen, en mensen hier zelf een kijkje laten nemen. Dan komt het toch veel dichterbij de mensen. Er zijn hier mensen van heel het eiland.''

Monique Sweep, directeur van Deltawind, houdt een praatje over duurzame energie en de rol van Deltawind daarin, even verderop geeft haar collega Andries Middelbos in de deur van een windturbine op levendige wijze uitleg over de technische aspecten van windmolens. Het twintigtal bezoekers dat voor hem staat luistert geboeid.

Tekst en uitleg

Een handvol van de jeugdige Vandebron medewerkers rent ijverig heen en weer. Dan weer om tekst of uitleg te geven aan een bezoeker, dan weer om iemand van de pers een glazen flesje met helder bronwater aan te bieden.

De meeste bezoekers zijn positief. Wel klinkt er ergens een kritische noot: "De verdeling van de windmolens op het eiland is niet goed geregeld. De kop en de onderkant van het eiland is een wereld van verschil'', zegt een bezoeker. "Mensen snappen te weinig dat de windmolens een politiek spel is'', zegt een ander. Maar er zijn ook veel positieve geluiden. "Nu zijn de windmolens tenminste van ons'', zegt een trotse investeerder van Deltawind.'' Of zoals een andere bezoeker op z'n Flakkees zegt: "Noe mok oak es kieke 'oar. Die dingen staen zo dicht bie mun huus, noe mok ze ziehe oak.''