Gerrit van der Sluis (langstwonend aan het Hoge Pad / Oosterweg) en manager wbv. Michel van Golberdingen verrichtten maandagmiddag de bouwstart handeling NOM-woningen
Gerrit van der Sluis (langstwonend aan het Hoge Pad / Oosterweg) en manager wbv. Michel van Golberdingen verrichtten maandagmiddag de bouwstart handeling NOM-woningen Foto: Wim van Vossen

Corporatie Beter Wonen start bouw eerste Nul op de Meter-woningen

OUDDORP – Een feestelijk moment voor de gemeente Goeree-Overflakkee, de woningbouwvereniging Beter Wonen en niet in de laatste plaats voor de toekomstige bewoners. Maandagmiddag werd met het leggen van een onderdeel van een verdiepingsplafond in de aanbouw van één van de 57 zogenaamde NOM (Nul op de Meter) - woningen, het startsein gegeven voor de eerste fase (met 34 woningen) van dit duurzame bouwproject. Ontwikkeld door Dura Vermeer Bouw Zuid en te realiseren aan het Hoge Pad en de Oosterweg in Ouddorp. Trots en blij toonden wethouder Daan Markwat en Teun Bakelaar, voorzitter wbv. Beter Wonen, zich bij deze bouwstart.

Door Jaap Ruizeveld

Een happening die plaatsvond in de achtertuin van een woning aan de Hermansweg en waarvoor genodigden, onder wie collega-woningbouwcorporaties, zich graag hadden aangemeld. Maar niet alleen in Ouddorp ook in Stellendam zet Beter Wonen zich in om betaalbare, duurzame en kwalitatief goede woningen te realiseren. Dat gebeurt daar aan de Meidoornstraat in een project met 14 NOM-huizen (6 kleine eengezinswoningen en 8 levensloopbestendige woningen). In Ouddorp gaat het in totaal om 11 kleine eengezinshuizen, 13 eengezinswoningen en 33 levensloopbestendige woningen. Aan de Hoge Pad zullen in november de eerste opleveringen al plaatsvinden.

Transitie

"Beter Wonen staat aan de vooravond van een transitie van haar woningen. In de loop der jaren is de gezinssamenstelling veranderd. Er worden andere eisen gesteld aan het wonen. Mensen worden ouder en blijven langer alleen. De vraag naar levensloopbestendige woningen is explosief gestegen", zei Bakelaar. "Daarnaast zijn er afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs dat de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal moet zijn. Een streven dat het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee voor het eiland overigens al in 2020 wil realiseren". Enthousiast vertelde de voorzitter dat Beter Wonen graag een voortrekkersrol wil vervullen en dat de projecten in Ouddorp en Stellendam de eerste ZEN (Zeer Energie Neutraal) woningen zijn passend in het landelijk gesloten Lenteakkoord.

Prestatiecontracten

"Wij hebben als woningbouwvereniging afgesproken voortaan alleen nog NOM-woningen te bouwen. Door het afsluiten van prestatiecontracten en de bouwer verantwoordelijk te maken voor de kwaliteit, denken wij betere huizen te kunnen realiseren tegen een lagere kostprijs, gezien over de gehele exploitatie. Hoe lager het energieverbruik, hoe meer de woonlasten in de hand kunnen worden gehouden. Daarbij gaan we uit van het vragen van een Energieprestatievergoeding (EVP). De NOM-woningbewoners krijgen bij een "normaal" energieverbruik geen energierekening. Bij deze woningen wordt het gebouw gebonden energiegebruik (ventilatie, verwarming en warmtapwater) als het huishoudelijk energiegebruik gecompenseerd door elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen op het eigen dak. Bij extreem energiegebruik is er wel een na-rekening. Ook aan de bestaande woningvoorraad zal zorgvuldig aandacht worden besteed, onder andere met een compleet isolerende schil", stelde Teun Bakelaar. Nederland is op weg naar een gasloze samenleving. In die opgave en uitdaging neemt Beter Wonen haar verantwoordelijkheid.

Herontwikkeling

Adjunct-directeur Pieter Luitjes, ontwikkelaar Dura Vermeer Bouw Zuid, was blij met de projecten in Ouddorp en Stellendam. "Wij kunnen deze NOM- uitdaging aan. Straks zullen er bijna 200 mensen hier aan meewerken". Wel noemde Luitjes nog een zorgpunt dat verbeterd dient te worden. Dat is de communicatie met omwonenden. Daarop zal worden ingezet verzekerde hij. Wethouder Markwat wees op het belang van de herontwikkeling van de gebieden. Een verbetering van het leef- kwaliteit voor de bewoners en een verbetering van de duurzaamheid. Dat alles passend in de gemeentelijke insteek van een energieneutraal eiland in 2020. De ambities zijn hoog. Belangrijk zijn in de woningbouw de prestatieafspraken die met de corporaties zijn en worden gemaakt. De gemeente zal in procedures faciliteren en legesaanpassingen bezien".