André Kastelein bij de doorgang naar de luistertuin.
André Kastelein bij de doorgang naar de luistertuin. Foto:

In de tuin is het carillon uitstekend te horen

Vervolg van de voorpagina.

Voordat de genodigden naar het carillonspel van Jan Bezuijen konden gaan luisteren, gaf André Kastelein een overzicht van de geschiedenis van de kerk. Het kerkelijk leven in Goedereede begon kort nadat men stadsrechten kreeg.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Er werd een kapelletje aan de huidige Catharinastraat gebouwd en gewijd aan de Heilige Catharina. De welvaart nam toe en daarom werd een kerk gebouwd op de tegenwoordige plaats. Aanvankelijk waren toren en kerk aan elkaar verbonden, maar door verval als gevolg van de economische teruggang werd het tussenstuk afgebroken en was er geen verbinding meer met de toren. Verschillende restauraties aan toren en kerk hebben het geheel weer wel een mooi aanzien gegeven, maar de verbinding tussen beide gebouwen is nooit meer hersteld. Met de ingebruikname van de luistertuin is er weer een klein stukje verbinding tot stand gekomen. En het was dan ook met enige trots dat de Stichting Goereese Gemeenschap vrijdag de luistertuin in gebruik kon nemen.

Groen licht

Vijf jaar geleden heeft de Stichting al het plan opgevat om een luistertuin te creëren. Het was niet zo gemakkelijk om vergunning voor het maken van de doorgang te krijgen, maar uiteindelijk kreeg men toch groen licht van de Rijksgebouwendienst. De doorgang is gemaakt waar vroeger ook al een doorgang was, maar deze is afgesloten tijdens de eerdere restauratie, dus aan de oorspronkelijke structuur is geen afbreuk gedaan. Via de doorgang - van glazen deuren - komt men op de ruimte tussen de toren en de kerk. Vanaf deze plaats zijn de carillonklanken uitstekend te horen. Volgens musicus Piet Westhoeve, die ook bij de opening aanwezig was, is het een ideale plaats, omdat geluid vooral goed klinkt als het van boven naar beneden gaat en dat was ook vrijdagavond goed te horen toen stadsbeiaardier Jan Bezuijen het carillon liet klinken.

Kerkhof respecteren

De luistertuin is gecreëerd op een deel van het oude kerkhof, waar ook nog een aantal grafzerken liggen. André Kastelein verzekert dat de rust van het kerkhof gerespecteerd zal worden. Momenteel zijn er nog geen zitplaatsen, maar men verwacht dat er binnenkort mooie banken zullen worden geplaatst.

Financiering

De kosten van 'de doorbraak' bedragen ongeveer € 25.000,-. Dit bedrag werd bijeengebracht door bijdragen van de donateurs, een gift van de Rotary (de opbrengst van het Groot Dictee van vorig jaar) een bijdrage van afvalverwerker AVR en een subsidie van de voormalige gemeente Goedereede. Van deze gemeente ligt er nog een toezegging dat bij een eventueel tekort, er nog een bedrag beschikbaar is van € 2.000,-.

De luistertuin is alleen te bereiken via de ingang van het Torenmuseum en natuurlijk alleen geopend als de beiaard wordt bespeeld.