De aspergeoogst duurt acht weken

Vervolg van de voorpagina.

In wezen bestaat er geen verschil tussen groene en witte asperges. Alleen groeien van witte asperges de stengels onder 'ruggen', onder de grond, net als aardappels in bedden, en worden de stengels afgesneden vlak voordat ze boven de grond uitkomen. Doordat ze het zonlicht niet zin, blijven ze wit. De stengel van groene asperge daarentegen groeit niet in de grond, maar gewoon in de openlucht. Zodra de stengel zijn nek boven het maaiveld uitsteekt krijgt hij onder invloed van het zonlicht zijn groene kleur, zoals hij van origine ook is. Doordat de groene asperge ongehinderd kan doorgroeien, hebben de stengels een zachte 'huid'. Ze behoeven daarom nauwelijks geschild te worden. Dit in tegenstelling tot de witte asperges, die door hun groei onder de grond een harde bast krijgen die wel geschild moet worden.

Oogst

Het moment waarop geoogst kan worden, is geheel afhankelijk van de vorderingen in de natuur. Voor groei moet het in de grond 12 graden C zijn. In rechte lijnen steken de groene aspergestelen boven de aardkorst uit en her en der verspreid staan er die de hoogte van zo'n twintig centimeter hebben bereikt. Die mogen worden afgesneden en in de speciale aspergemandjes worden gelegd. De gehele aspergeoogst duurt zo'n acht weken en wordt rond 23 juni beëindigd. In die periode worden zes dagen per week deze snelgroeiers in alle vroegte gesneden, zodat er vrijwel altijd 'dauwverse' asperges aanwezig zijn bij de Herkingse akkerbouwer. Nadat de aspergestengels zijn geoogst, worden ze in de schuur bij Van der Velde gewassen, gesorteerd en op maat gesneden. En van de gehele aspergeoogst gaat niets naar de veiling. Alles wordt op de boerderij zelf verkocht. De asperge is absoluut niet gevoelig voor ziektes en hoeft dan ook niet bespoten te worden; het gewas kan zó van 't land gegeten worden.

Invloed Grevelingen

De speciale smaak van Van der Veldes asperges heeft alles te maken met de plek waarop ze worden verbouwd: dichtbij de Grevelingen. Daarvan doet het zout zijn invloed gelden op grond en gewas in de buurt en daardoor krijgen de Herkingse asperges een ietwat ziltere smaak die door velen gewaardeerd wordt. Van heinde en ver, uit alle streken van het land en zelfs van ver over 's lands grenzen, weten aspergeliefhebbers de Herkingse Aspergeboerderij te vinden voor een portie asperges en aanverwante producten. Een complete aspergemaaltijd bestaat uit asperges, (nieuwe) aardappelen, ham, ei en botersaus met nootmuskaat en peterselie. Wie wil weten hóe lekker asperges of aspergehapjes zijn, die kan zaterdag 6 mei gaan proeven tijdens de proeverij en open dag met rondleidingen, van 10.00-15.00 uur, op de Aspergeboerderij, Peuterdijk 59 te Herkingen.