(V.l.n.r) Ies Hartog, Anne-Karin Guijt (dorpsraad Nieuwe-Tonge), SGP-fractievoorzitter Kees van Dam, Adri Kom (dorpsraad Oude-Tonge) en Kees Lambert.
(V.l.n.r) Ies Hartog, Anne-Karin Guijt (dorpsraad Nieuwe-Tonge), SGP-fractievoorzitter Kees van Dam, Adri Kom (dorpsraad Oude-Tonge) en Kees Lambert. Foto:

Quickscan naar mogelijkheid voor plaatsing van windmolens naast de N59
"Er wordt naar ons geluisterd"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee heeft windenergie specialist Pondera Consult bv als adviseur ingeschakeld om te kijken of een locatie langs rijksweg N59 als een alternatieve plaatsingsmogelijkheid voor windmolens zou kunnen worden ingezet. In gesprekken met de dorpsraden en bewoners uit de omgeving van windlocatie Battenoord dient de N59 in hun visie als een reëel alternatief te worden beschouwd. Een en ander wordt gestoeld op draagvlak, er zijn maar liefst 2100 handtekeningen en 319 zienswijzen ingediend op windlocatie Battenoord. De dorpsraden Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge reageren positief verrast op de aanpak van het college. "Na veel brieven, gesprekken, inspraaksessies in de gemeenteraad, politieke druk met een motie en lang stilzwijgen is dit een signaal dat er naar de bewoners wordt geluisterd," is de reactie van de dorpsraden.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente stelt desgevraagd: "De aanhoudende aandacht voor de N59-locatie speelt een rol in de overweging van het college voor genoemd onderzoek door Pondera. Zeker gelet op de aanstaande besluitvorming voor windenergie op Goeree-Overflakkee. De gemeente is groot voorstander voor het verbreden van de N59 met het oog op bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Bekend is dat de plaatsing van windturbines in Natura 2000-gebied vanwege de wet- en regelgeving lastig is. Bij de milieueffectrapportage die is uitgevoerd voor de structuurvisie is de genoemde locatie eerder om redenen van ecologie en versnippering van de plaatsingsgebieden afgevallen. De gemeente heeft nu het adviesbureau ingeschakeld om deze aspecten in een quickscan nogmaals nader te onderzoeken. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om met dit onderzoek extra windturbines op Goeree-Overflakkee mogelijk te maken," stelt de gemeente.

Gespreksronde

Maandagmiddag was er een bijeenkomst bij Kees Lambert aan de Boezemweg in Oude-Tonge waar de dorpsraden Nieuwe-Tonge (mevrouw Guijt) en Oude-Tonge (Adri Kom), Ies Hartog en - op uitnodiging SGP-fractievoorzitter Kees van Dam - met elkaar spraken over aspecten rond de plaatsing van windmolens, de inzet van de dorpsraden, de stand van zaken rond de ingediende alternatieve opstelplaatsen en uiteraard over de recente stap van de gemeente om alsnog een quickscan naar locatie rijksweg N59 te laten uitvoeren. "Daarover zijn wij blij verrast. In de afgelopen maanden zijn er vele overlegronden met de verantwoordelijk portefeuillehouder en de ambtelijke ondersteuning gevoerd. Wij hebben daar de zorgen van de inwoners van de dorpen Oude- en Nieuwe-Tonge gepresenteerd. We maakten enkele keren gebruik van de inspreekmogelijkheid in de raad en hebben, daartoe uitgenodigd, een vijftal, ons inziens te onderzoeken alternatieven voor plaatsingslocaties ingediend. En we hebben gewezen op de zichtafstand tot de Krammer met nog eens 35 molens." stellen de woordvoerders.

Constructief

"De locatie rijksweg N59 is overigens bij de raadsdebatten al geopperd door collega Rein Osinga(VVD)", zegt Kees van Dam. "Als gemeenteraad en - voegt hij er voorzichtig aan toe – onze SGP-fractie hebben we druk uitgeoefend op het college om de door de dorpsraden ingediende alternatieven serieus in behandeling te nemen. De dorpsraden hebben de uitdaging constructief en zorgvuldig opgepakt. Hebben draagvlak bij de bewoners gecreëerd. Handtekeningen ingezameld. In de raad hebben wij de signalen, vanaf het begin bij dit winddossier, begrepen. Het heeft geleid tot aanpassingen, maar gebleken is dat rond Battenoord, bij de kernen Oude-en Nieuwe Tonge de weerstand niet kon worden weggenomen. Ontzie de kernen, was het credo. Wij hebben aangedrongen om bij Oude-Tonge (1) en bij Nieuwe-Tonge (2) molens te laten vervallen. De afstanden tot de kern zijn op 1700 meter gesteld. Alleen bij Nieuwe-Tonge is dat, bij het vervallen van 1 molen, nog 1400 meter."

Verder kijken

"Wij zijn blij met het formele bericht dat wij, van Kees van Dam, vernamen dat het college de locatie N59 toch nog wil laten onderzoeken. Wij weten nog niet op welk deel van ons alternatief is of wordt ingegaan. Maar wij kijken al verder. Mogen wij een beetje dromen? Wij zien mogelijkheden en kansen om nu te wijzen op eerder uitgesproken ambities van Rijk en Provincie om dan gelijk de N59 aan te pakken. De Energy Highway als Poort van de energieneutrale Delta. Windturbines bij deze rijksweg en een strook met zonnepanelen over de totale 3,5 km-lengte. Alles bij elkaar zou dat de kernen Ooltgensplaat en Den Bommel van stroom kunnen voorzien." Van Dam luistert. Geeft duidelijk aan dat de gemeente de windopdracht moet uitvoeren. Dat de locaties niet van de ene kern naar de andere kunnen worden uitgeruild. Er zijn al besluiten genomen. Maar de N59, door bewoners als het meest genoemde alternatief, daar wordt nu toch onderzoek naar gedaan.

Geen droom

Het eventueel koppelen daaraan van andere mogelijkheden voor verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming zou door de gemeente moeten worden opgepakt en bij de provincie worden bepleit. Een 2 x 2 rijstroken rijksweg N59 vinden de gesprekspartners echt geen droom. Het kan, zo vinden ze. Vooralsnog is er in ieder geval enige tevredenheid dat er naar burgers wordt geluisterd...

Een impressie van de N59 met windmolens, gemaakt door het comité omwonenden windpark Battenoert.