Ingestuurd: Windmolens moeten op zee, uit het zicht

Naar aanleiding van het interview met wethouder Tollenaar in de krant van vrijdag 7 juli sturen dorpsbewoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge een reactie.

"De wethouder schetst dat de gemeente er van overtuigd is dat ze zoveel mogelijk hebben gedaan om de belasting van dit gebied te beperken. De gemeente heeft echter in het stadium van de plannen voor windpark Krammer, zitten slapen. Net als dat ze ons verwijten dat Oude- en Nieuwe-Tonge te laat waren met hun bezwaren, heeft ook een groot gedeelte van de gemeenteraad niet in de gaten gehad wat hier nu werkelijk aan het ontstaan is. Het is bijna hilarisch.....Zeeland bouwt een megapark aan de rand van Flakkee. Geen bebouwing van Zeeuwse huize te vinden in de naaste omtrek van het windpark. Waren het een klein aantal molens meer geweest dan had men aan de zuidrand van ons eiland niet eens mogen bouwen. Hoezo, de gemeente was goed wakker?"

"Er wordt door Dhr. Tollenaar aangedragen dat hij veel dingen ten gunste van de bewoners heeft doen veranderen. Maar hoezo... een normale afstand van 450! meter van de bebouwing? Hoezo 300 megawatt op dit kleine eiland? Er staat momenteel nog maar een deel van de 225 megawatt die Dhr. Tollenaar voor ogen heeft. Kijk straks maar eens hoe we wonen! Hoezo geen versnipperde parken? Waar zie je ze niet? En nog veel erger is de uitspraak: "als na 15 tot 20 jaar windenergie niet meer rendabel is moeten we ze gewoon(!) weer weg kunnen. Hoezo energieverspilling. Die kennis is er nu al, ze moeten zeker weer weg!"

"Verder blijft het een lastig dilemma om molens te verplaatsen, immers elders wonen ook weer mensen. Dat ontgaat ons in het geheel niet. Maar houd het wel evenredig. Er zijn redelijke andere alternatieven, niet schrijnender, en Oude- en Nieuwe Tonge hebben met de huidige molens en de al vaststaande uitbreiding van 34 molens er achter al genoeg bereidheid getoond. Op zee dus, uit het zicht! Niet versnipperd."

"Uiterlijk woensdag kan er een bezwaar/zienswijze worden ingediend. Deze is in de dorpen rondgebracht en kan ingeleverd worden. Wie helpt er mee? U, gemeenteraad, toch ook? Om de dorpen en het gehele eiland LEEFbaar te houden?"

Mevrouw van Heemst
Namens dorpsbewoners van Oude- en Nieuwe Tonge