Afbeelding
Foto:

Muziek zó overbrengen dat het anderen raakt

SOMMELSDIJK – Op Goeree-Overflakkee is de naam Eline de Gast voor velen niet onbekend. Heel wat keren prijkte deze naam in de berichtgeving via de eilandelijke media. Want al vanaf haar meisjesjaren was Eline, nu 23, een zeer getalenteerd pianiste, die tijdens concoursen dikwijls in de prijzen viel en concerten gaf in binnen- en buitenland. Toen ze nog maar 17 was en ze zich opmaakte voor haar VWO-examen op de Prins Mauritsschool te Middelharnis, volgde ze tegelijkertijd een jaar de vooropleiding aan het conservatorium te Rotterdam. Onlangs rondde ze haar studie klassiek piano cum laude af met een negen voor haar afstudeerscriptie en een negen voor het eindexamen dat ze afgelopen februari aflegde bij Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam.

Tekst en foto: Hans Villerius

Nu ze haar Bachelor klassiek piano op zak heeft, gaat Eline zich als zelfstandig musicus verder ontplooien. De afgelopen jaren schitterde ze al op diverse concertpodia. Zo concerteerde ze o.a. in de Grote Zaal van De Doelen en de Zeeuwse Concertzaal, soleerde ze met orkest en speelde ze onlangs voor Prinses Beatrix.
Eilanden-Nieuws benaderde haar met de vraag of ze iets wilde vertellen over haar muzikale komaf, haar muziekbeleving en welke toekomst ze voor zich ziet weggelegd als beroepspianiste.

Pianopassie

Haar muziektalent heeft Eline duidelijk van geen vreemde. Als kleindochter van de bekende voormalige Dirksland kerkorganist Krijn Kieviet, die met zijn spel menigeen wist te raken, komt dit talent haar niet uit de lucht vallen. Als meisje vond Eline het al bijzonder als ze bij opa zag en hoorde hoe je op een klavierinstrument in je eentje eigenlijk alle partijen van een orkest voor je rekening neemt. Bij Eline thuis hadden ze een keyboard waar ze van jongs af aan al veel op bezig was.
Op zevenjarige leeftijd volgde ze op de toenmalige Muziekschool Goeree-Overflakkee een jaar lang de lessen Algemene Muzikale Vorming. Daar kwam ze in aanraking met diverse muziekinstrumenten, maar ook hier greep ze telkens weer naar de piano. Duidelijk was: in Eline schuilt een pianopassie. Toen ze acht jaar was kreeg ze op de muziekschool haar eerste pianolessen van pianist en muziekdocent Piet Westhoeve. Tien jaar lang heeft hij haar muzikaal opgeleid en uiteindelijk ook enthousiast gemaakt voor de conservatoriumstudie. "Het was een openbaring voor me om te ervaren hier hele dagen met muziek bezig te zijn. Dat je niet meer naast je normale bezigheden muziek erbij deed, maar dat 't nu je helemaal je bezigheid werd en dat je nu middenin een omgeving verkeerde, werkte en leerde waar je volledig met je passie bezig was, samen met andere studenten."

Wat zou je, terugkijkend, samenvattend kunnen zeggen over je conservatoriumperiode? Waar heeft het je gebracht?
"Op het conservatorium heb ik duidelijk geleerd dat je op verschillende manieren naar een muziekstuk kunt kijken en het dus ook op verschillende manieren kunt uitvoeren. Natuurlijk wel binnen bepaalde grenzen, waarbij je altijd in gedachten houdt: 'zou 't zo ook bij de bedoelingen van de componist passen?'. Maar het geeft je als musicus wel de vrijheid om een compositie op een eigen manier te vertolken. Dat heeft ook veel te maken met je persoonlijkheid, je temperament, gevoelens en emoties. Daarnaast krijg je op het conservatorium veel bagage mee die je als musicus nodig hebt en die ondersteunend is aan je musiceerpraktijk. Verder omvat de conservatoriumopleiding veel zelfstudie, waarbij je als vanzelf leert goed zelfstandig te werken. Samenvattend zou ik kunnen zeggen: ik ben er vakbekwaam geworden, maar mijn manier van muziek beleven is dezelfde gebleven."

Je hebt dus van je hobby je werk kunnen maken. Betekent dit niet dat je nu eigenlijk geen hobby meer hebt?
"Enerzijds wel misschien, maar zo ervaar ik het niet. Pianospelen is inderdaad m'n werk geworden, maar ik blijf het als hobby beleven! Het is alleen geen van-negen-tot-vijf baan, het gaat altijd door en je bent dikwijls actief op momenten dat anderen vrij hebben. Musicus zijn is in zekere zin een manier van leven."

Musiceren is iets dat vanuit je innerlijk voortkomt. Wat doet muziek met jou, wat brengt 't vanbinnen teweeg?
"Dat vind ik best lastig om te verwoorden. Muziek raakt je vanbinnen, het raakt je gevoelsleven. Dat heb je al als je naar muziek luistert, maar nog meer wanneer je musiceert. Als je zelf muziek maakt kun je er je eigen gevoelens en emoties in kwijt, je kunt je er als het ware in ontladen. Maar ook in de zin dat je de muziek die in de noten opgesloten ligt kunt laten leven en spreken. Dit laat zich eigenlijk beter beleven dan omschrijven, vind ik…"

Je bent musicus geworden. Wat is voor jou het mooie aan dit werk?
"Muziek overbrengen op mensen, zó dat 't bij anderen overkomt en binnenkomt, dat 't ook hen raakt en ze er blij van worden. Tijdens het uitvoeren van concerten voel je wanneer dat gebeurt. Ik vind dat heel bijzonder om te ervaren en ook 't mooiste van muziek maken. Dat het voor een ander waardevol en van betekenis is. Datzelfde ervaar ik in mijn werk als pianodocent. Het is heel mooi om te zien dat zelfs jonge kinderen al zoveel plezier beleven in het maken van muziek. Ook een inspirerende kant van mijn werk als musicus is gevorderde leerlingen naar een hoger niveau brengen, waardoor ze klassieke muziekstukken mooi kunnen vertolken.

Welke toekomst zie je voor jezelf als beroepspianist?
"De meeste voldoening haal ik uit het geven van concerten. Daarom werk ik het liefst aan een mooie concertpraktijk. Dat kan solistisch zijn, maar ook in ensembleverband. Zo vorm ik al enkele jaren met een pianiste uit Rotterdam Pianoduo Elan en hebben we concerten gegeven in de grote concertzalen van Nederland. Zo concerteerden we in de Grote Zaal van De Doelen met een werk voor twee piano's en orkest o.l.v. dirigent Arie van Beek. Daarnaast heb ik een passie voor het begeleiden van individuele zangers en koren. Zo heb ik onlangs een concert gegeven met het Lets Radiokoor, dat een van de beste koren ter wereld is.
Als pianodocent werk ik momenteel bij Muziekgebouw Goeree-Overflakkee en geef ik les op een muziekschool in Rotterdam. Mijn afstudeerscriptie voor het conservatorium had als onderwerp 'Het stimuleren van muzikaliteit bij kinderen'. Het lijkt mij heel interessant om mij meer te verdiepen in de (muzikale) ontwikkeling van kinderen. Daarom wil ik ook pedagogiek gaan studeren, naast mijn werk als musicus. Ik heb interesse in mensen en ga graag met ze om. Muziek is daarbij een prachtig medium, dat als geen ander in staat is verbindingen tot stand te brengen!"
Zie ook www.elinedegast.nl.