De medewerkers van Webego en Jumbo-eigenaar Coen Sperling. Hen bevalt de samenwerking prima. Foto: Hans Villerius
De medewerkers van Webego en Jumbo-eigenaar Coen Sperling. Hen bevalt de samenwerking prima. Foto: Hans Villerius Foto:

WSW'ers zo breed mogelijk inzetbaar

OUDDORP – Hoe goed het bevalt om als ondernemer iemand in je bedrijf aan 't werk te hebben die anders op behoorlijke afstand van de arbeidsmarkt zou blijven, kan supermarkteigenaar Coen Sperling van de Ouddorpse Jumbo als geen ander vertellen. Al een jaar of zes draait in de supermarkt via Webego een medewerker mee, die op de werkvloer inmiddels helemaal is ingeburgerd en daar prima werk levert. Sinds een halfjaar werken er nog meer mensen in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en voor werkervaring vanuit de Participatiewet bij de Jumbo. Wekelijks houden zij er het buitenterrein netjes en schoon en ook dat gebeurt naar volle tevredenheid. Een mooie mix van uitvoering geven aan de Participatiewet en aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Door Hans Villerius

"De winkel binnen schoon houden doe je natuurlijk als eerste, maar ook het buitenterrein moet bijgehouden worden", zegt Coen Sperling. "Normaal gesproken doen onze eigen medewerkers dat, maar als het druk is komt daar niet zo veel van en zie je 't buiten al gauw een rommeltje worden. Dat wil je als ondernemer niet. Daarom heb ik contact gezocht met Webego, om te kijken of via hen ook dit werk gedaan kan worden. Dat was geen probleem. Zo'n halfjaar zijn ze nu bezig en het bevalt uitstekend. Zwerfafval op het terrein wordt opgeruimd. Bij de afvalcontainers wordt rondslingerende troep weggehaald. Onkruid wordt verwijderd en het groen wordt keurig bijgehouden. Het ligt er nu allemaal weer netjes bij. Het gaat uitstekend zo!"
Het heeft beslist toegevoegde waarde om gebruik te maken van mensen die actief zijn in het kader van de WSW, vindt Coen. "Voor deze medewerkers zelf is het fijn om aan 't werk te zijn, arbeidsvoldoening te hebben en zich nuttig te voelen. Voor de ondernemer is het aantrekkelijk vanwege de subsidieregeling en het hebben van een maatschappelijk gezicht. En voor je eigen personeel is het ook goed wanneer ze zien dat het niet vanzelfsprekend is wanneer in hun leven alles wel voorspoedig gaat", legt Coen uit. "Ik kan het collega-ondernemers alleen maar aanraden om ook zo invulling te geven aan een stukje Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen."
In de wintermaanden is de ploeg alleen op woensdag actief bij Coen, maar van april t/m oktober ook op vrijdag. Drie man en een voorman. Maar dat kunnen natuurlijk ook vrouwen zijn, zoals bij de Jumbo. En de dames doen het werk graag. "Ik ben heel precies en verdraag 't niet als er ook maar een beetje rommel blijft liggen. Wat je doet, doe je goed. Een opdrachtgever betaalt niet voor niets voor je inzet", geeft de vrouwelijke voorman aan.
En of het nu schoonmaakwerk betreft of ander soort werkzaamheden, Webego wil WSW'ers en mensen uit de Participatiewet heel breed inzetten in de (lokale) samenleving om voor hen mogelijkheden te creëren werkervaring op te doen en getraind te worden naar (weer) een plek op de arbeidsmarkt.