Veel lof voor boek over scheepsramp

VLAARDINGEN – 'Het lot van de MD3 Anna' overstijgt het belang van de lokale visserijgeschiedenis. Dat kreeg auteur Fons Grasveld te horen tijdens de uitreiking van de Hoogendijkprijs 2016 voor zijn boek. De prijsuitreiking vond vrijdagavond 17 maart plaats in Museum Vlaardingen, dat voorheen bekendstond als het Visserijmuseum.

De Hoogendijkprijs is een prijs die de Vrienden van het Museum één keer per twee jaar uitreiken aan personen of instanties die "de beste publicatie over de Nederlandse zeevisserijgeschiedenis in boekvorm of als tijdschriftartikel" uitbracht. De prijs, die in 1992 is ingesteld, is vernoemd naar de Vlaardingse firma Hoogendijk, die sinds het midden van de achttiende eeuw actief is in de visserij en vishandel.
Nu was de prijs voor Fons Grasveld. Zijn boek 'Het lot van de MD 3 Anna' gaat over een schip uit Middelharnis dat in 1912 verging. Maar de auteur roert veel meer aan dan alleen de scheepsramp. Dat was de jury ook opgevallen. "Dit boek bevindt zich op het kruispunt van een aantal historische onderzoeksvelden, de geschiedenis van scheepsrampen in de zeevisserij, de lokale geschiedenis van dorpsgemeenschappen, de culturele geschiedenis van objecten, de genealogische geschiedenis en de memoriegeschiedenis", aldus professor en jurylid Petra van Dam, die het juryrapport voorlas. "En misschien moeten we dat allemaal wel samenvatten als de geschiedenis van identiteit en herdenkingscultuur. In dit boek worden dus bestaande historische genres met elkaar verbonden, wat tot een bijzonder interessant verhaal leidt, dat veel aspecten van de visserscultuur in beeld brengt, en vernieuwend is ten aanzien van bestaande genre van de geschiedenis van scheepsrampen."
Volgens de jury is het boek "zeer goed geschreven" en is het gebaseerd op "uitstekend onderzoek" naar primair historisch bronnenmateriaal. Antropoloog en documentairemaker Fons Grasveld heeft tijdens zijn onderzoek assistentie gekregen van Jan van de Voort, voormalig wetenschappelijk medewerker van het Visserijmuseum, en Jan Both, streekarchivaris van het Streekarchief Goeree-Overflakkee.