Een voorbijganger krijgt een knuffel van Merel van Haastert (rechts)
Een voorbijganger krijgt een knuffel van Merel van Haastert (rechts) Foto:

Gratis knuffels voor winkelend publiek

MIDDELHARNIS- Afgelopen zaterdag kon het winkelend publiek op 'D'n Diek' een gratis knuffel krijgen. Nee, geen pluizig speelgoedbeestje, maar een spontane, vriendschappelijke omhelzing. Deze actie met de naam "Free Hugs" was een initiatief van Merel van Haastert. Niet vanuit een organisatie of vereniging, maar gewoon vanuit zichzelf had zij dit op touw gezet. Waarom? "Het is zo simpel", legt ze uit. "Gewoon even aandacht voor een ander. Zomaar, een connectie op een losse zaterdag. Een mooie intentie in aanloop op de fijne lente die weer komt".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Net als vele anderen, is Merel zich ervan bewust, dat mensen steeds individualistischer worden. "Men begroet elkaar steeds minder en er is heel veel verdeeldheid in de wereld", meent ze. "Op Goeree-Overflakkee ook hoor. Bovendien leeft men steeds meer achter een scherm of tussen vier muren. Graag wilde ik een steentje bijdragen aan een positievere wereld. Aan mensen laten zien, dat ze er toe doen en dat we heus niet allemaal langs elkaar heen leven. Juist in het contact tussen twee mensen ontstaat vanzelf een wereld. Een wereld, die wij in liefde willen delen, één knuffel per keer, steeds meer, een wereld waar we allemaal welkom zijn. Ik heb juist deze zaterdag gekozen, omdat we aan het begin van de lente staan. De tijd dat alles weer gaat groeien en bloeien. Dus een mooie tijd om liefde te verspreiden, mensen met elkaar te verbinden en de saamhorigheid te bevorderen. En een gratis knuffel is zo eenvoudig, kost niks, maar onbetaalbaar".

Eigen initiatief

De actie van Merel is puur een eigen initiatief. "Nee hoor, ik hoor nergens bij", lacht ze, "en er zit helemaal niks achter. Het is precies, zoals is het zojuist heb verwoord. Ik wil gewoon vanuit mezelf iets positiefs doen voor de samenleving. Natuurlijk kan dat ook via het vrijwilligerswerk, dat ik doe, maar ik wilde graag nog wat meer doen. In Rotterdam heb ik een aantal jaar geleden ook 'Free Hugs' uitgedeeld en dat werd heel leuk ontvangen. Dus ik dacht, waarom ook niet op Goeree Overflakkee? Via facebook heb ik een oproep gedaan of er mensen waren, die mee wilden doen. En zowaar kreeg ik spontaan een aantal aanmeldingen. Zodoende waren we zaterdag met zes enthousiaste mensen, 'Free Hugs' aan het uitdelen. Fijne knuffels, lang, kort, gezellig, warm, spontaan, vrolijk, maar altijd vanuit ons hart en met een lach. Knuffels voor iedereen: Jong, oud, man, vrouw, blank, gekleurd.

Positieve reacties

Vooraf was Merel wel heel benieuwd hoe het eilandelijke publiek zou reageren, maar ze is positief verrast. "Het is heel wisselend, maar we krijgen veel positieve reacties. Wij dringen ons niet op he. Wij vragen iedereen vriendelijk of ze een knuffel willen. Sommigen kijken je vreemd aan en lopen meteen door, anderen reageren juist heel spontaan, maar de meeste mensen vragen, wat de bedoeling is. Zo ontstond een aantal heel leuke gesprekken, want na de uitleg, waarom we dit doen, reageerde men over het algemeen heel positief en werd er zelfs menigmaal alsnog geknuffeld ten afscheid.
Merel is zeker van plan om deze actie nog eens te doen. "Misschien komende zomer, oppert ze. Maar ik heb eigenlijk nog meer ideetjes in mijn hoofd. Die ga ik verder uitwerken. Men ziet mij beslist nog eens terug ergens op het eiland.