Ingezonden:

Vandalisme

Vandalisme is niet het woord dat ik voorsta. Het woord werd gebruikt voor de ravage die ontstaan is bij de inbraak in twee windmasten van windpark Battenoert: deuren ontwricht, schakelkast kapot, twee molens staan stil. Lekker rustig denkt de omgeving nu, alleen jammer dat het Deltawind een hoop geld kost (verzekering?) en dat geld dan niet meer gebruikt kan worden om aan de deelnemers uit te keren of nieuwe molens te bekostigen.
De gedachte kwam bij mij op dat het misschien wel, na de vele verwoording tegen deze obstakels, een reactie is van wat er bij de bevolking heerst. Die dingen horen hier niet en zeker in combinatie met al die uitbreidingen ongewenst.
Waar windmasten komen moeten vaak bomen verdwijnen, vooral de hoge soorten, om geen wedijver met de masten te hoeven doen van welke soort het meeste wind vangt. Kijk maar wat er destijds weggehaald is bij Ooltgensplaat. Dat is ongehoord.
Ook hoge en oudere bomen op diverse dijken en wegen moesten er aan geloven. Als daar molenmasten hadden gestaan was er niets weggehaald, want dat kost natuurlijk het meeste geld. Bomen zijn maar bomen en als die weg zijn hoef je ze niet meer te onderhouden. Bomen mogen ook niet op of in de nabijheid van dijken staan. De wortels zouden de dijken verzwakken door het waaien van de wind. Een windmolen mag, uiteraard, wèl tegen een dijk staan, die trilt het dijklichaam niet los, maar klinkt de grond juist in.
Maar ik dwaal af. Ik had het over Battenoert.
Ik moet bekennen dat ik wel eens heb overwogen om met een ijzerzaag zo'n mast om te zagen. Mijn zaagbeugel was echter iets te klein en waar zou zo'n ding heen gaan vallen. Aan de nu gemaakte schade heb ik nog niet gedacht, het zag er tot nu toe zeer solide uit. Er mag om herhaling te voorkomen wel zware bewaking omheen komen, te weten: hoge hekken, zwaailichten, tanks, honden, diepe gracht, ophaalbrug of gelijkwaardige regelingen.
Het is zo frustrerend dat de gemeente Goeree-Overflakkee en Deltawind de meningen van het overgrote deel der bevolking naast zich neer legt als zijnde niet belangrijk, terwijl dit duidelijk wel van toepassing is. Ze verschuilen zich achter het gegeven dat als zij niet zeggen waar hun objecten moeten komen, de provincie en hoger dit wel doen, dan sta je sterk.
Volgens mij wonen er weinig windbestuursleden in het zichtgebied van al die torenhoge molens en mocht dit wel zo zijn dan hebben ze middelen genoeg om naar een molenzichtvrije plek te verhuizen. Rond Ouddorp mogen ze niet gebouwd worden, omdat de toeristen dit niet leuk vinden, zegt de overheid. Moeten wij allemaal toeristen worden om maar gehoord te worden over onze klachten? Het is toch schandalig dat alleen vakantiegangers op Goeree invloed hebben op regelgeving. Overflakkee is in deze de onbelangrijke helft van het eiland. Daar kun je alles mee doen. Een aantal jaren geleden dreigden we overspoeld te worden door hoge glashuizen (kassen) en nu zijn het nog hogere windmasten.
Is het een mogelijkheid de turbines met luchtankers op te hangen aan de wolken, zodat ze lekker hoog veel windvang hebben en wij de bomen terugkrijgen/behouden. Het nadeel hieraan zou de bekabeling zijn, maar misschien is de techniek al zo ver dat de opgewekte energie naar beneden kan stromen. Het voordeel daaraan is dat er dan geen "Bruut vandalisme op Windpark Battenoert" meer zal plaatsvinden.

Rob van der Meer
Oude-Tonge